Loteria Vizelor, în pericol

0
US President Barack Obama meets with Republican President-elect Donald Trump to update him on transition planning in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington,DC. / AFP / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Donald Trump vrea încetarea programului Loteria Vizelor, ca urmare a atentatului de la New York.

 

Preşedintele american Donald Trump a criticat ieri sistemul Loteria Vizelor practicat de SUA, considerând că acest program susţinut de adversarii săi democraţi este cauza atentatului de la New York soldat cu opt morţi, şi a cerut instituirea unui sistem de acordare a vizelor „pe bază de merit”, informează agenţiile Reuters şi DPA.

„Teroriştii au venit în ţara noastră prin aşa-numitul «Program al Loteriei Vizei Diversităţii», o frumuseţe a lui Chuck Schumer”, liderul democraţilor din Senat, a scris Trump pe Twitter. „Vreau un sistem pe bază de merit”, a punctat el mai departe. „Luptăm din greu pentru o imigraţie bazată pe merit, să terminăm cu Sistemele Loteriei Democrate”, a mai scris Trump în postarea pe reţeaua de socializare.

Presupusul autor al atentatului terorist comis marţi la New York a fost prezentat de mass-media ca fiind Sayfullo Habibullaevic Saipov, cetăţean uzbec, 29 de ani, care a sosit în SUA în 2010 şi figura în evidenţele poliţiei pentru două delicte rutiere. El a comis atacul cu o camionetă cu care a lovit biciclişti şi trecători în Manhattan, omorând opt persoane, dintre care şase străini, şi rănind alte 11.

În fiecare an, Departamentul de Stat american acordă printr-o loterie un număr limitat de vize pentru cetăţenii unor state cu o rată redusă a imigraţiei în SUA. Beneficiarii programului „Viza diversităţii”, numit uneori şi loteria cărţii verzi, primesc şi permis de reşedinţă permanentă în SUA.

În acest an, Loteria Vizelor a avut probleme, care au vizat „integritatea procedurii” de selecţie, aşa că perioada de înscriere s-a reluat de la 18 octombrie, ora 19:00 (ora României) şi se va încheia miercuri, 22 noiembrie, la ora 19:00 (ora României). Orice înregistrare făcută înainte de 18 octombrie nu va fi luată în considerare. „Vă puteţi înregistra din nou fără să fiţi descalificat din cauza trimiterii mai multor înscrieri. Persoanele care se vor înregistra de mai multe ori în timpul noii perioade de înscriere vor fi descalificate”, precizează Ambasada SUA.

Începând din anul 1995, circa 50.000 de persoane – din mai multe milioane de solicitanţi – au primit viză de intrare în SUA prin acest program care a fost promovat de congresmanul Chuck Schumer, în prezent lider al minorităţii democrate din Senatul american.

Deja ai votat!
se încarcă...