Bulgarii se văd în faţa românilor

0
Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov arrives for an European Union summit on October 28, 2010 at the European Council headquarters in Brussels. European leaders moved towards a painful compromise Thursday that would open the door to risky treaty change, a German demand to tighten EU budgetary discipline following the Greek debt crisis. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

Vecinii de la sud de Dunăre susţin că au făcut mai mult în vederea eliminării MCV decât noi, care, potrivit Comisiei Europene, am înregistrat regrese semnificative.

 

Premierul bulgar Boiko Borisov a apreciat ieri, în cursul unei „inspecţii” la şantierul ieşirii către est a şoselei de centură a Sofiei, că ţara sa se află „în faţa României din nou”, referindu-se la raportul Comisiei Europene (CE) cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), relatează agenţia BGNES, citată de Novinite. „Ne vom îndeplini angajamentele. Puteţi observa că suntem în faţa României din nou. Sunt convins că, până la sfârşitul lui 2018, vom face tot ceea ce vrea Comisia Europeană să facem. Sunt optimist. La Bruxelles, ei sunt convinşi că tot ceea ce trebuie să facem se va face”, a declarat premierul bulgar.

Borisov a mai declarat că a discutat cu vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans şi că acesta i-a spus că Bulgaria a înregistrat progrese din mai încoace.

Acest raport este foarte obiectiv şi mulţumesc Comisiei Europene şi experţilor care au lucrat la el. Nu se fac recomandări noi, s-au înregistrat progrese mari”, a declarat ieri, vicepremierul bulgar însărcinat cu Reforma Justiţiei şi Afacerile Externe Ekaterina Zaharieva.

Planul de acţiune bulgar prevede însă o continuare a mai multor foi de parcurs până la sfârşitul lui 2018, a precizat ea. „Nu ne-am aşteptat niciun moment ca Mecanismul să se încheie anul acesta. Este clar că dacă vom continua ritmul reformelor este absolut posibil şi realist ca Mecanismul să se încheie până la sfârşitul mandatului acestei Comisii. Acum lucrurile ţin de noi”, a declarat vicepremierul.

La rândul său, preşedintele Rumen Radev, a declarat că ceea ce contează pentru bulgari este faptul că ei pot vedea singuri că „avem un sistem judiciar funcţional şi că luptăm contra criminalităţii organizate şi corupţiei”. Radev a adăugat că succesul real va veni atunci când politicienii bulgari vor începe să se raporteze la poporul bulgar şi nu la Bruxelles.

Partidele aflate la guvernare la Sofia şi reprezentanţii sistemului judiciar estimează că raportul publicat miercuri este cel mai bun din 2007 până în prezent, în timp ce formaţiunile de opoziţie susţin că raportul critică dur Bulgaria pentru că nu a reuşit să facă progrese în legătură cu niciuna dintre recomandările cuprinse în raportul din ianuarie 2017.

Raportul dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană arată că Bulgaria nu a îndeplinit deocamdată în mod satisfăcător niciuna dintre cele şase condiţionalităţi cuprinse în MCV, dar progresele consemnate îndreptăţesc opinia că aceasta poate avea loc în viitorul apropiat. Documentul analizează în mod concret progresele înregistrate în îndeplinirea celor 17 recomandări emise de Comisia Europeană în precedentul său raport, din ianuarie 2017, şi a observat progrese importante.

În schimb, Comisia Europeană a avertizat Bucureştiul cu privire la riscul unei involuţii, catalogând problema independenţei judiciare drept o „sursă de îngrijorări persistente”.

Deja ai votat!
se încarcă...