joi, martie 28, 2024
AcasăInternaționalBulgarii se văd în faţa românilor

Bulgarii se văd în faţa românilor

Vecinii de la sud de Dunăre susţin că au făcut mai mult în vederea eliminării MCV decât noi, care, potrivit Comisiei Europene, am înregistrat regrese semnificative.

 

Premierul bulgar Boiko Borisov a apreciat ieri, în cursul unei „inspecţii” la şantierul ieşirii către est a şoselei de centură a Sofiei, că ţara sa se află „în faţa României din nou”, referindu-se la raportul Comisiei Europene (CE) cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), relatează agenţia BGNES, citată de Novinite. „Ne vom îndeplini angajamentele. Puteţi observa că suntem în faţa României din nou. Sunt convins că, până la sfârşitul lui 2018, vom face tot ceea ce vrea Comisia Europeană să facem. Sunt optimist. La Bruxelles, ei sunt convinşi că tot ceea ce trebuie să facem se va face”, a declarat premierul bulgar.

Borisov a mai declarat că a discutat cu vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans şi că acesta i-a spus că Bulgaria a înregistrat progrese din mai încoace.

Acest raport este foarte obiectiv şi mulţumesc Comisiei Europene şi experţilor care au lucrat la el. Nu se fac recomandări noi, s-au înregistrat progrese mari”, a declarat ieri, vicepremierul bulgar însărcinat cu Reforma Justiţiei şi Afacerile Externe Ekaterina Zaharieva.

Planul de acţiune bulgar prevede însă o continuare a mai multor foi de parcurs până la sfârşitul lui 2018, a precizat ea. „Nu ne-am aşteptat niciun moment ca Mecanismul să se încheie anul acesta. Este clar că dacă vom continua ritmul reformelor este absolut posibil şi realist ca Mecanismul să se încheie până la sfârşitul mandatului acestei Comisii. Acum lucrurile ţin de noi”, a declarat vicepremierul.

La rândul său, preşedintele Rumen Radev, a declarat că ceea ce contează pentru bulgari este faptul că ei pot vedea singuri că „avem un sistem judiciar funcţional şi că luptăm contra criminalităţii organizate şi corupţiei”. Radev a adăugat că succesul real va veni atunci când politicienii bulgari vor începe să se raporteze la poporul bulgar şi nu la Bruxelles.

Partidele aflate la guvernare la Sofia şi reprezentanţii sistemului judiciar estimează că raportul publicat miercuri este cel mai bun din 2007 până în prezent, în timp ce formaţiunile de opoziţie susţin că raportul critică dur Bulgaria pentru că nu a reuşit să facă progrese în legătură cu niciuna dintre recomandările cuprinse în raportul din ianuarie 2017.

Raportul dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană arată că Bulgaria nu a îndeplinit deocamdată în mod satisfăcător niciuna dintre cele şase condiţionalităţi cuprinse în MCV, dar progresele consemnate îndreptăţesc opinia că aceasta poate avea loc în viitorul apropiat. Documentul analizează în mod concret progresele înregistrate în îndeplinirea celor 17 recomandări emise de Comisia Europeană în precedentul său raport, din ianuarie 2017, şi a observat progrese importante.

În schimb, Comisia Europeană a avertizat Bucureştiul cu privire la riscul unei involuţii, catalogând problema independenţei judiciare drept o „sursă de îngrijorări persistente”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...