Primarul Chişinăului scapă de demitere

0

Moldovenii au boicotat referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă.

 

Referendumul organizat duminică pentru revocarea din funcţie a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetăţeni care s-au prezentat la urne. Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripţie Electorală Chişinău, prezenţa la vot, la închiderea secţiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscrişi în listele electorale. Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

În acelaşi timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, „revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru iniţiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul votanţilor care au participat la acest proces”. În aceste condiţii, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-şi exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot. La scrutin s-au prezentat 107.577 alegători. Dintre aceştia, pentru demiterea lui Chirtoacă au votat 93.720 de persoane (87,12%), iar împotrivă au votat 13.857 (12,88%).

Referendumul, care a fost o premieră pentru Republica Moldova, a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi a fost susţinut de alte două formaţiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniştilor şi Partidul Nostru.

 

Cereri de demisie

 

În ciuda eşecului răsunător, liderul socialiştilor din Consiliul Municipal al Chişinăului, Ion Ceban, a cerut demisia primarului suspendat. „Eu am mari dubii că dumnealui se întoarce în fotoliul de primar. Dacă vrea cu adevărat ca lucrurile să meargă cumva înainte, ar fi foarte bine să îşi dea demisia, la propriu, pentru că este şi el parte a acestui scenariu”, a afirmat Ceban. El a acuzat partidele de dreapta care au boicotat referendumul că au ales soluţia democratică greşită, spunând că acestea ar trebui să „îşi asume pe deplin ce va urma”.

Replica lui Dorin Chirtoacă nu a întârziat. „Vreau să mulţumesc locuitorilor Chişinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiţi, pentru bunul simţ pe care l-au exprimat prin nedorinţa de a participa la toată această bătaie de joc. Locuitorii Chişinăului au pus la punct toată clasa politică şi pe aventurierii care au cheltuit în vânt zece milioane de lei, au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societăţii şi au dat peste cap viaţa noastră timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără niciun rost, fără niciun folos. Acum, potrivit regulilor democraţiei, ei sunt obligaţi să îşi asume răspunderea şi să îşi dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenţia cetăţenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să îi bage în această aventură, Dodon, Greceanîi, Ceban şi toată facţiunea socialiştilor din Consiliul Municipal, comuniştii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru”, a conchis Chirtoacă.

Deja ai votat!
se încarcă...