Germania şi-a spionat ministrul de Externe

0

Serviciul german de informații externe BND l-a supravegheat pe fostul cancelar vest-german Willy Brandt mult mai intens decât s-a știut până acum, scrie cotidianul Sueddeutsche Zeitung în ediția de sâmbătă, preluat de agenția dpa.

BND a plantat un informator la sediul Partidului Social-Democrat (SPD) în perioada în care Brandt a fost ministru de externe și vicecancelar, relevă dezvăluirile, din care au fost publicate vineri extrase.

Willy Brandt a făcut parte între 1966 și 1969 din guvernul de mare coaliție condus de cancelarul Kurt Georg Kiesinger (Uniunea Creștin-Democrată, CDU).

Sueddeutsche Zeitung afirmă că își bazează dezvăluirile pe documente găsite în arhiva personală confidențială a lui Reinhard Gehlen, fost șef al BND.

Conform aceleiași publicații, Gehlen ar fi ordonat, de asemenea, ca Brandt și alți membri marcanți ai SPD să fie monitorizați în timp ce s-au întâlnit la Roma, în 1968, cu reprezentanți ai Partidului Comunist Italian într-o tentativă de a-și asigura sprijinul acestora ca potențiali intermediari între Germania Federală, de pe o parte, și Germania Democrată comunistă și Uniunea Sovietică, de cealaltă parte.

Willy Brandt a fost cancelar al Republicii Federale Germania între 1969 și 1974, când a fost forțat să demisioneze după ce colaboratorul său apropiat Guenter Guillaume a fost deconspirat ca agent est-german.

Deja ai votat!
se încarcă...