joi, aprilie 18, 2024
AcasăInternaționalMăsuri dure împotriva României pregătite de UE

Măsuri dure împotriva României pregătite de UE

Comisia Europeană va continua dialogul cu autorităţile române, dar dacă regulile Uniunii Europene sunt încălcate, aceasta nu va ezita să ducă guvernul României în faţa instanţei când se va impune, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, luni seara, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România. „Am văzut progrese în trecut, uneori chiar progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să regreseze, într-un mod care să afecteze nu doar democraţia din România, ci şi locul pe care România şi l-a construit în ultimii ani ca membră UE. Comisia a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească cursul lor de acţiune şi să construiască un consens amplu privind calea de urmat. Şi vreau să repet acest apel şi îl voi repeta mai târziu în această săptămână în plenară. Comisia Europeană este mereu gata să coopereze şi să sprijine autorităţile române în acest proces”, a declarat Timmermans în cadrul dezbaterii, unde a exprimat, printre altele, preocupări privind amendarea legilor justiţiei şi a codurilor penale, precum şi a procedurii de evaluare a procurorului general.

„Sper că acest dialog va continua dar nu pot să ascund faptul că ultimele evoluţii sunt o sursă de preocupare crescândă pentru Comisie, la fel ca şi pentru protestatarii care au demonstrat pe străzile din Bucureşti şi alte oraşe în august. Şi nu am fost cu toţii şocaţi de imaginile cu protestatarii paşnici şi cum au fost trataţi de serviciile de securitate şi de poliţie în Bucureşti? Sper că se va face o investigaţie şi asta nu se va repeta. Folosirea violenţei nu este niciodată soluţia bună în politică, în niciun un caz într-o Uniune Europeană bazată pe statul de drept”, a subliniat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

El a mai spus că „dacă vor fi adoptate fără schimbări, efectele combinate ale amendamentelor la legile justiţiei şi la codurile penale vor afecta capacitatea sistemului de justiţiei, inclusiv a serviciului procuraturii, de a lupta eficient împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni”. Potrivit înaltului oficial european, acest lucru este important pentru că în România, de-a lungul anilor, s-au realizat multe în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Comisia Europeană va publica luna viitoare un nou raport ce evaluează independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. „Iar tot ce s-a întâmplat în ultimul an la noi va influenţa concluziile”, a avertizat Frans Timmermans.

 

Puterea găseşte scuze pentru critici

 

În ciuda faptului că Guvernul Dăncilă primeşte cele mai dure şi clar exprimate critici lansate vreodată de Uniunea Europeană, politicienii puterii au găsit repede scuze: „E campanie electorală”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a părut impresionat de criticile punctuale venite de la Comisia Europeană. A râs şi a găsit explicaţii pentru tonul aspru. „Am încheiat şedinţa, am dezbătut pe larg intervenţia domnului Timmermans… până după râs. Aceste luări de poziţie sunt justificate de campania electorală pentru Parlamentul European, unde există jocuri pe mai multe nivele. Jocurile personale, jocurile grupurilor parlamentare, cursa pentru preluarea preşedinţiei UE”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a continuat ideea partenerului din alianţa politică. „Sunt destul de dezamăgit de această atitudine… O condamnare deja înainte de a studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită. Pe de altă parte, eu nu cred că intră în atribuţiile instituţiilor europene să arbitreze disputele politice interne”, a spus Dragnea.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...