marți, martie 19, 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova: Preşedintele Igor Dodon suspendat temporar

Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon suspendat temporar

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis luni suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi, acesta fiind suspendat pentru a cincea oară în puţin mai mult de un an, relatează Radio Chişinău.

Curtea Constituţională a decis suspendarea lui Igor Dodon, la solicitarea preşedintelui Parlamentului Andrian Candu şi a deputatului PDM Sergiu Sârbu, după ce şeful statului a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi.

Este vorba despre o modificare, ce prevede marcarea concomitentă la 9 mai a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial şi a Zilei Europei, adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, care prevede, printre altele interdicţia retransmiterii emisiunilor informative şi politice din anumite ţări din care face parte şi Rusia, precum şi legea care permite transmiterea unui teren de peste 5 hectare din centrul Chişinăului pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova. Alte două proiecte legislative ţin de reforma trupelor de carabinieri.

Autorii sesizării consideră că Igor Dodon nu şi-a onorat atribuţiile şi trebuie suspendat temporar.

Pe de altă parte, reprezentantul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, susţine că nu există motive pentru suspendare şi că sesizarea la Curte ar fi fost depusă cu încălcarea procedurii.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, cele cinci documente ar urma să fie promulgate de şeful Legislativului sau de către premier.

Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcţie, pentru refuzul de a promulga legi sau de a numi miniştri propuşi de actuala guvernare, iar obligaţiunile sale au fost îndeplinite de preşedintele Parlamentului.

Acum 10 zile Andrian Candu a lăsat de înţeles că Legislativul ar putea chiar să-l demită pe Igor Dodon pentru încălcarea repetată a Constituţiei. Şeful statului consideră, însă, deciziile prin care este suspendat drept un abuz, comis de guvernare şi de Curtea Constituţională.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...