SUA vor sancţiona ţările care importă petrol din Iran

0
SUA vor sancţiona ţările care importă petrol din Iran

Administrația SUA a anunțat că toate țările care vor importa petrol din Iran vor fi supuse sancțiunilor americane.

Președintele american Donald Trump a decis că nu vor mai exista țări scutite de aceste sancțiuni după ce actualele excepții vor expira, în luna mai, a anunțat Casa Albă.

„Scopul acestei decizii este să aducă exporturile de petrol ale Iranului la zero, pentru a lăsa regimul (de la Teheran, n.r.) fără principala sursă de venit”, se arată în declarația semnată de Sarah Sanders, secretarul de presă al Casei Albe.

De asemenea, Secretarul de stat Mike Pompeo a precizat că scopul aceste măsuri este de a lăsa Iranul fără „fondurile pe care le-a folosit pentru a destabiliza Orientul Mijlociu timp de zeci de ani” și de a determina Iranul să se comporte „ca o țară normală”.
Pompeo a mai spus că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost de acord să asigure cantitatea necesară de petrol pentru piețe, astfel încât să compenseze pentru pierderea petrolului Iranian de pe piață.

Anunțul vine la aproape un an după ce Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre principalii susținători ai măsurilor lui Trump împotriva Iranului, a salutat această decizie.

„Este foarte importantă pentru a crește presiunea asupra regimului terorist al Iranului. Sprijinim determinarea SUA împotriva agresiunii iraniene, iar acesta este cea mai bună modalitate de a o opri”, a spus el.

+0 -0

se încarcă...