joi, martie 28, 2024
AcasăInternaționalUE a acceptat amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020

UE a acceptat amânarea BREXIT până pe 31 ianuarie 2020

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat luni, pe Twitter, că ambasadorii statelor UE au fost de acord cu o nouă prelungire a termenului la care Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Noul termen este 31 ianuarie 2020.

Donald Tusk precizează că este vorbă de o extindere flexibilă („flextension”), ceea ce înseamnă că termenul ar putea fi mai scurt, dacă Marea Britanie ratifică acordul. El a precizat că această decizie va fi formalizată printr-o procedură scrisă.

Ambasadorii celor 27 de state membre UE s-au reunit luni dimineaţă pentru a discuta despre solicitarea de amânare a Brexitului. Propunerea care a fost analizată prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Inițial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie.

Deputaţii britanici urmează să supună la vot, luni după-amiază, o moţiune a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până la acea dată să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles, conform Agerpress.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire nereglementată şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Londra a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...