Olanda va legaliza eutanasierea copiilor cu boli incurabile

Hugo de Jonge, Ministrul Sănătății din Olanda, a declarat că va elabora regulamente privind eutanasierea copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani.
Ministrul, a declarat că va elabora aceste regulamente pe baza unui studiu realizat de experţi, potrivit căruia copiii bolnavi în fază terminală suferă foarte tare.
Eutanasierea este deja legală în Olanda pentru copiii peste 12 ani care își pot da consimțământul, și pentru bebelușii cu vârsta sub un an, cu acordul părinților. Însă, nu există clauze legale pentru copiii cu vârste între 1 şi 12 ani, din cauza unei dezbateri în cadrul autorităţilor olandeze cu privire la capacitatea copiilor de această vârstă de a putea lua o astfel de decizie. 

De Jonge a explicat că un studiu realizat de experți medicali, comandat de ministerul său, a arătat că noua regulă se poate aplica pentru cinci până la 10 copii pe an.

„Studiul arată că este nevoie de puterea de a pune capăt vieții în mod intenționat în rândul medicilor și părinților copiilor incurabili, care se află într-o suferință disperată și îngrozitoare iar moartea lor este previzibilă”, a scris Hugo de Jonge într-o scrisoare adresată parlamentului.

Miniștrii din guvernul de coaliție al premierului Mark Rutte au ajuns în cele din urmă la un acord în această privință marți, după luni de dezacord, discuții marcate de opoziția puternică a partidelor creștine.

„Legile existente nu trebuie modificate, dar medicii vor fi protejați de urmărirea penală pentru efectuarea eutanasiei autorizate asupra unui copil suferind”, a precizat Jonge.Parlamentul olandez este așteptat să dezbată problema joi, iar guvernul este de așteptat să pună în aplicare reglementările conexe în următoarele luni.

Deja ai votat!