Franţa impune sancţiuni pentru personalul sanitar care refuză vaccinarea

Membrii personalului sanitar din Franța care nu se vor vaccina anti-COVID până la data-limită de 15 septembrie vor fi sancționați. Anunţul a fost făcut joi de premierul Jean Castex, potrivit Agerpres, care citează EFE. Prim-ministrul a justificat această măsură prin creșterea numărului de infectări în unitățile pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Premierul a mai spus că introducerea obligativității vaccinării, atât pentru personalul sanitar, cât și pentru alte categorii profesionale care vin în contact cu persoanele vulnerabile, a accelerat campania de imunizare. „Am ajuns la peste 83% în rândul sanitarilor vaccinaţi. Tactica noastră a dat roade”, a explicat el.

Pompierii care nu se vaccineaza nu mai sunt plătiţi 

Mai multe categorii profesionale trebuie să se vaccineze obligatoriu, potrivit unei legi din 5 august. De exemplu, dacă nu se vaccinează, pompierii nu-și mai pot desfășura activitatea și nu mai sunt plătiți. Sute de pompieri au atacat obligativitatea vaccinării la CEDO, însă cererea lor a fost respinsă.

Pe de altă parte, în Franța a fost aprobată a treia doză de vaccin pentru cei peste 65 de ani și pentru cei cu risc ridicat în caz de COVID. Aceasta va începe să fie administrată din 12-13 septembrie.

În ceea ce privește restul grupurilor vizate de a treia doză, acestea se pot programa pentru vaccinare „de la începutul lunii septembrie”, a mai precizat șeful guvernului, care a exclus deocamdată impunerea certificatului sanitar în companii.

Certificatul a devenit obligatoriu în Franța pentru numeroase activități sociale, precum accesul în baruri sau restaurante. Pentru a primi doza suplimentară de vaccin, este necesar să fi trecut șase luni de la rapel.

 

Deja ai votat!