vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInternaționalRusia, victima propriei dezinformări

Rusia, victima propriei dezinformări

Ziariștii de la Casa Jurnalistului fac o monitorizare a situației din Rusia, care, împreună cu Ucraina și România, rămâne printre țările cu cele mai multe decese datorate Covid-19 pe plan mondial.

Rusia a răspândit dezinformare în Occident, dar acum conspirațiile se întorc împotriva ei.

Țara a suferit cea mai mare scădere de populație de după al Doilea Război Mondial.

“Uniunea Sovietică a învins fascismul, dar Rusia modernă a pierdut războiul cu COVID”, a scris pe prima pagină oficiosul Komsomolskaya Pravda.

Populația a scăzut cu un milion în ultimul an, conform datelor oficiale publicate la începutul lunii. De atunci a mai venit un val de îmbolnăviri, cu recorduri tragice în cinci zile consecutive.

Pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Putin într-o video-conferință cu guvernul. “Oamenii nu vor să se vaccineze, chiar și cei educați, cu diplome înalte. Chiar și prieteni de-ai mei.”

Rusia a produs primul vaccin din lume, dar numai o treime din populație a avut încredere în el. Motivele pe care le dau oamenii, conform sondajelor, coincid cu principalele dezinformări pe care le-au răspândit în țările occidentale publicațiile sponsorizate de Kremlin.

Televiziunile transmiteau în limba rusă “informații oficiale” care ignorau posibile efecte adverse ale vaccinului, iar în limba engleză le exagerau până la isterie.

Puzderia de site-uri “independente” coordonate de FSB promovau în Vest teoria că virusul ar fi o armă biologică creată de SUA, iar acum două treimi dintre ruși cred același lucru.

Țările europene care au intrat în lockdown au fost bombardate cu propagandă care echivala purtarea măștii cu cea mai grea dictatură. Astăzi intră și Rusia în carantină, iar guvernul spune că măsurile sunt justificate științific. Orașe ca Moscova institutiseră carantina din vară, pe durata campionatului european. Au ridicat-o, însă acum, datorită numărului mare de îmbolnăviri este instituită în toată țara.

“Problema este cu conștiința oamenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Care nu e nici el vaccinat și la începutul pandemiei purta medalion anti-covid.

Rusia e “bântuită” de problema demografică de dinainte de pandemie – se așteptau să piardă un milion de oameni până în 2024, dar prăbușirea a avut loc în doar un an.

Putin a descris națiunea ca o mare familie tradițională are o duce bine atunci când se înmulțește, iar în primii lui ani de “domnie” chiar asta s-a întâmplat – economia și-a revenit din prăbușirea URSS, iar populația a început să crească (atât prin natalitate, cât și prin anexarea unei părți din Ucraina).

În ultimii ani a luat-o iar la vale, pe fondul problemelor economice, statului tot mai autoritar și sancțiunilor internaționale. Dar acum are o portiță de scăpare: în pragul iernii, Europa rămâne fără gaze naturale și tremură în fața Rusiei, cel mai mare exportator din lume.

Și marele conducător Vladimir Putin a făcut Covid, discursul său oficial fiind cu totul altul privitor la pandemie, însă rușii sunt greu de convins după atâta dezinformare masivă, promovată pe toate planurile și canalele secundare către țările Uniunii Europene.

Discursul anti-Covid se întoarce împotriva celor care l-au născocit, iar rușii suferă, fiind loviți foarte grav de valul patru al pandemiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...