sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNaționalRomânia închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești

România închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești

Guvernul a luat decizia de a închide spațiul aerian pentru avioanele care aparțin companiilor aeriene din Rusia, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

Ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că România a demarat procedurile pentru suspendarea drepturilor de survol deasupra teritoriului României și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronave aparținând companiilor aeriene din Federația Rusă.

În acest moment, majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est și-au închis spațiul aerian pentru avioanele ruse, România fiind printre ultimele state care au făcut acest lucru.

Maia Sandu (foto), președinta republicii Moldova a anunțat că directorul Serviciului de informare și Securitate (SIS) a emis sâmbătă un ordin ce prevede blocarea a două site-uri rusești ”promotoare de informații ce incită la ură și război”, potrivit unui comunicat oficial.

Este vorba de www.sputnik.md și www.gagauznews.md. Autoritățile moldovene spun că pot lua astfel de măsuri în situații de urgență.

Site-ul Sputnik era accesat și în România, înainte de a fi închis. Site-ul este deținut oficial de guvernul rus și, în ultimii ani, a fost trompeta propagandei rusești, a promovat constant temele ruse, dar și politicieni români controversați precum George Simion sau Diana Șoșoacă.

Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

De asemenea, Polonia, Cehia și Bulgaria au anunţat vineri seara închiderea spaţiului lor aerian pentru companiile aeriene ruseşti, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, informează Hotnews.

Avioanele ruseşti nu mai pot intra în spaţiul aerian suveran al celor trei țări, inclusiv deasupra apelor teritoriale, potrivit comunicatelor emise de autoritățile cehe, poloneze și bulgare.

Pe de altă parte, compania naţională poloneză LOT a anunţat suspendarea zborurilor către Moscova şi Sankt Petersburg cu începere de vineri după-amiază.

Aceste anunţuri urmează unei decizii similare, care a lovit compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie. În plus, secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunţat vineri seară o interdicţie cu efect imediat care vizează avioanele private ruseşti.

Republica Moldova și-a închis  încă de joi spațiul aerian.

Deocamdată reacția autorităților române este de a saluta sancțiunile NATO și UE asupra Rusiei. Există încă zboruri București – Moscova, dar pentru că trebuie să ocolească MOldova și Ucraina, zborul durează mai mult, aproximativ șase ore.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
49 %
0.5kmh
100 %
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...