spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInterviu„Lipsa de activitate a CJ este din cauza lui Costică Macaleţi”

„Lipsa de activitate a CJ este din cauza lui Costică Macaleţi”

Mirela Saucă, ales judeţean liberal, susţine că la Consiliul Judeţean sunt şi specialişti, dar nu se pot remarca pentru că de la vârf trendul e să nu se facă nimic.

Reporter: – Sunteţi cea mai vocală dintre consilierii judeţeni împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi. Ce părere aveţi despre primii doi ani de mandat ai acestuia?

Mariana Mirela Saucă: – Discutăm despre ceva ce nu există. Am solicitat într-una dintre şedinţele ordinare ale Consiliului Judeţean un raport de activitate pentru că voiam şi noi consilierii să vedem cu ce se ocupă Costică Macaleţi, dar şi echipa managerială din fruntea conducerii instituţiei. În primul an de mandat, aşa cum am mai spus, prioritatea lor a fost implementarea şi aprobarea punerii în funcţiune a automatelor de cafea. Nu cred că a existat vreo şedinţă în care să nu fi avut ca temă automatele. S-au mai făcut nişte comitete şi comisii şi cam atât. Oricum, dacă aţi observat, noi nici nu i-am cerut raport după primul an, fiindcă am considerat că domnul preşedinte trebuie să ia contact cu realitatea din teren, să-şi facă o strategie pentru a construi proiecte. În al doilea an de mandat au fost ceva proiecte subţiri, nesemnificative, iar în rest nimic consistent. Mi-aş fi dorit eu, ca şi consilier de opoziţie, să particip la punerea în aplicare a unui proiect major.

– În campania electorală din 2016 actualul preşedinte al Consiliului Judeţean declara că drumurile judeţene vor fi o prioritate pentru mandatul lui. Ştim cu toţii că multe dintre acestea sunt aproape impracticabile. Ce credeţi că ar trebui făcut pentru a avea şi noi drumuri judeţene reabilitate?

– Este foarte simplu, ar trebui implicarea totală a conducerii Consiliului Judeţean. Am spus şi în cadrul şedinţei aferente lunii iulie. Ce le lipsea să obţină bani pentru proiecte şi nu numai pentru drumuri? Au putere absolută. Trebuiau să aibă doar idei, iniţiativă şi implicare, dar din păcate lipsa acestor calităţi este emblematică pentru domnul Macaleţi, toată lumea ştie că la acest capitol este total deficitar, este de notorietate. Am senzaţia că lui îi place proverbul „Câinii latră caravana trece”, noi vorbim, îi atragem atenţia, dar el nu are nici o treabă.

– Ştim cu toţii nivelul salarial al angajaţilor de la Consiliul Judeţean. Ce ar trebui să facă în plus aceştia pentru a merita banii primiţi? Sau este doar vina preşedintelui pentru inactivitatea instituţiei?

– Salariaţii de la CJ nu au nici o vină. Oricine primeşte un salariu consistent este bucuros şi în acelaşi timp ar trebui să fie motivat. Oamenii au nevoie de un lider care să îi pună la treabă, nu că nu vor să muncească, dar atâta timp cât şeful nu le cere ei ce ar trebui să facă? Oamenii îşi fac treaba în funcţie de ceea ce li se cere. Lipsa de activitate a Consiliului Judeţean este din cauza lui Costică Macaleţi. Dacă el avea o strategie clară pe un domeniu de activitate, ai nişte compartimente în subordine, le dai treabă şi le spui că pe seama acestei strategii voi îmi faceţi tot ce am nevoie să duc la îndeplinire ceea ce mi-am propus. Am avut acum câteva şedinţe o interpelare legată de investiţii pe fonduri europene, eu sunt convinsă că la Consiliul Judeţean sunt profesionişti, dar trebuie să li se ceară să facă anumite lucruri.

– De ce Consiliul Judeţean Botoşani este printre ultimele instituţii din regiunea Nord Est la numărul de proiecte aprobate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)? Are doar şapte, în timp ce Piatra Neamţ, de exemplu, are peste 50 de proiecte aprobate?

– Totul se concentrează la nivelul iniţiativei preşedintelui şi a echipei manageriale din fruntea CJ. Au fost lăsate proiecte de fosta conducere pe care nu au fost în stare nici măcar să le continue. Chiar joi (n.r., în cadrul şedinţei aferente lunii iulie) un consilier judeţean PSD a spus că au fost lăsate proiecte la cheie, doar că ei nu deţin cheia. Dacă nici după doi ani ei nu ştiu că totul se află în mâinile lor, e grav. Oricum PNDL este o „fata morgana”, deja am ajuns să vorbim despre partea a treia a programului în condiţiile în care vedem ce se întâmplă la PNDL 2.

– Cum caracterizaţi raportul de activitate al preşedintelui CJ pentru perioada 2016-2018? Ce ar trebui să conţină un raport de activitate?

– Raportul de activitate ar trebui să conţină ceea ce şi-au propus cei din conducerea CJ şi ceea ce au realizat până acum, nu un extras din regulamentul de organizare şi funcţionare al instituţiei. Este un raport care nu are nici o legătură cu ceea ce a făcut domnul Macaleţi, numele lui se află doar la sfârşitul documentelor în dreptul semnăturii. Atât. Trebuia să ne spună, am făcut două lucruri, trei, asta ne-am propus, suntem în stadiul „x”. Evident în centrul acestui raport trebuia să fie preşedintele, în frunte cu echipa lui.

– În afară de critici la adresa actualei conduceri a CJ, dumneavoastră, cei din opoziţie, aţi venit cu propuneri concrete?

– Au fost interpelări ale noastre în care nu doar am criticat, ci am venit şi cu soluţii. De exemplu, eu personal am avut o interpelare legată de fondurile europene, în afară că am avut o posibilitate de a le accesa am vorbit şi despre învăţământ, cultură, sănătate, am încercat să dau soluţii, dar nu am fost băgaţi în seamă. La strategia de turism am dat câteva soluţii, am zis să ne uităm la cei din jurul nostru ce fac, Suceava sau Iaşi. Erau nişte analize făcute pe acest domeniu care ofereau şi soluţii, dar trebuie să citească cineva aceste analize, să fie preocupat de aşa ceva.

– La Suceava, factorii locali şi-au dat mâna pentru binele judeţului. La noi de ce nu se întâmplă aşa ceva? Este şi vina opoziţiei?

– Din punctul nostru de vedere, noi am fost întotdeauna nişte colaboratori foarte buni. De altfel, din câte am înţeles domul Gheorghe Sorescu, împreună cu domnul Macaleţi, uneori se şi consultă în probleme care privesc judeţul. Nu este nici o problemă să ne dăm mâna pentru binele judeţului, dar trebuie să aflăm şi noi care e binele pe care îl doreşte PSD. Întotdeauna, în orice proiecte care vizează dezvoltarea judeţului, vom fi un partener, nu avem nici o problemă să lăsam orgoliile deoparte. Gheorghe Sorescu, de altfel, a avut intervenţii în care a atras atenţia, a oferit şi soluţii sau sfaturi. Trebuie să avem mare grijă că avem bani doar pentru funcţionare, iar pentru dezvoltare mai nimic. La momentul acesta, stadiul implementării proiectelor de dezvoltare se situează la 10% din cât şi-au propus cei din conducerea CJ. Iar ei şi-au propus 10% din bugetul Consiliului Judeţean.

– E clar că toate lumea e nemulţumită de inactivitatea preşedintelui CJ. V-aţi gândit vreodată să îl schimbaţi din funcţie? Aţi discutat despre acest lucru cu consilierii liberali?

– Nu a fost o discuţie pe care să o luăm foarte în serios. Evident că ne-am gândit la acest lucru, cred că în PSD există suficienţi înlocuitori. Pentru a putea face un astfel de demers trebuie să poţi să-l finalizezi, nu doar aşa să ne aflăm în treabă. La urma urmei au câştigat alegerile, au pus pe cine au dorit şi trebuie să suporte consecinţele. Dacă ei sunt mândri de alegerea pe care au făcut-o, e problema lor.

– Cu cei de la PSD aţi discutat pe această temă? Ei sunt de acord cu ce se întâmplă la Consiliul Judeţean?

– Nu am avut o discuţie pe această temă. Ceea ce pot să vă spun eu este că, din păcate, unii consilieri judeţeni trăiesc în trecut. De multe ori, în momentul în care noi facem nişte remarci referitoare la activitatea lor, sau îi criticăm, vin cu argumente că aşa era şi în alte vremuri. Pe seama a ceea ce au făcut sau nu au făcut colegii mei liberali când au condus Consiliului Judeţean, acest lucru a fost tranşat la alegerile din 2016. Oamenii au considerat că o echipă de la PSD trebuie să fie în fruntea CJ. Acum trebuie să arate ei că sunt mai buni şi să facă lucruri mai bune, să nu se mai raporteze la trecut.

– Ce părere aveţi despre faptul că toate anunţurile date de către Consiliul Judeţean, care sunt adresate botoşănenilor şi sunt de interes local, apar într-un ziar regional din Iaşi, care vinde doar 10 exemplare la noi în judeţ? L-aţi întrebat pe Costică Macaleţi de ce a ales această variantă?

– În primul rând eu nu ştiam despre acest lucru, iar în al doilea rând nu mi se pare normal, e o atitudine total neprofesionistă, nu doar faţă de ziarişti. Mi-e greu să cred că cetăţenii altui judeţ sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă la Botoşani. Voi avea o interpelare pe această temă, fiindcă nu mi se pare normal acest lucru.

– Ca şi consilier judeţean, care sunt măsurile şi iniţiativele prioritare care ar trebui puse în practică, în viitorul foarte apropiat, la noi în judeţ?

– Evident prioritatea zero ar trebui să fie reabilitarea drumurilor judeţene, acest lucru este foarte important, dar ele trebuie gândite de o manieră să excludem politicul. Se exclud anumite tronsoane de drum doar pentru că în anumite localităţi este primar liberal şi au de suferit cetăţenii în primul rând. În momentul în care îmi propun să fac ceva trebuie să exclud politicul, trebuie să rezolv problemele cetăţenilor, indiferent dacă m-au votat sau nu. Este opinia mea personală. Prin această atitudine aş putea să atrag voturi şi din partea celor care nu m-au votat. Prioritatea trebuie să fie binele oamenilor indiferent de apartenenţa politică a acestora. În afară de drumuri, ar trebui urgent făcute lucruri în sănătate şi educaţie. Sunt chestiuni de siguranţă naţională şi ar trebui să fie prioritare pentru orice preşedinte de CJ.

 

– Alexandru DOROFTEI

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

4 COMENTARII

  1. MOSU MACALETI flituie majoritatea banilor la dispozitie pe salariile subordonatilor , punindu-se bine cu ei , doara iese la pensie si sa lase loc de buna ziua , doara nu va fi cu noi , tot cu aia isi va incheia viata . Doamna liberala , este vocala cind este in opozitie , si cind sunt la timona e mai mare prapadul , sa nu uitam optica liberala in dezvoltarea tarii si cresterea nivelului de trai . Realizez una din nesimtirile liberalilor ptr. imbunatatirea drumurilor judetene , de exemplu , cind PONTA fiind prim ministru a venit in judet asumindu-si reabilitarea soselei BOTOSANI – SUCEAVA , Presedintele C,J Turcanu afaceristu , nici nu sa prezentat sa discute cu PONTA , dupa reabilitarea soselei au inceput sa-si aroge prerogative la activitate . O mizerie politica , ca si demagogia actuala , in reprezentantii acestei clase politice , ACUMA MAI ALES , indiferent din ce pol face parte încrederea noastra este nula , traim in teritoriul ROMANIEI ca romani suntem si asteptam rezultate mai democratice adevarate de la copii nostri plecati momentan in strainatate .

  2. Sa se uite,macar aici,aproape,cu ce se ocupa colegul lui de la Suveava si ce face EL! O nulitae de om,pripasit si nu putem scapa
    de el.Toata lumea cauta fel de fel de solutii pt.promovarea judetului,lui el,mai plombeaza niste bucati de drumuri,care,oricum,la toamna,trebuie plombate din nou.Absolut ZERO,ca reprezentant Al Guvernului in Judet!Pina si pe vremea lui Ceasca,se lupta pe cit posibil,ca noua sa ne fie un pic mai bine,pe el il doare in cot.Atat il duce capul,dar leafa merge,pensia va fi mare si saracul,nu stie sa indruge doua fraze.Asta am ales,asta avem si asta vom avea.Concediu….placut…d-le nemeritat!

  3. Dar dumneavoastra doamna…ca sunteti consilier si primiti un salariu de bugetar ce ati facut? Ati venit cu propuneri si proiecte sau doar faceti prezenta la sedinte doar sa votati „impotriva” ca numai asta face opozitia? Sau ati si vociferat asa cum ii sta bine romanului: sarac lipit dar tare in „clanta” ?

  4. Ar trebui de revazut toata activitatea si ai celorlalti fosti sefi ai CJ Botosani respectiv Tabuleac, Contac….Concluzia ar fi una singura: suntem cei mai mari PROSTI dintre locuitorii judetelor Moldovei, o data ca i-am ales in functii si a doua ca nu le-am cerut si nu le cerem nici in prezent explicatii. Faptul ca nu au facut nimic pentru judet eu il consider tot un fel de hotie care poate fi chiar dovedita.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...