Reţineri în cazul tezelor măsluite pentru un fiu de primar

Ancheta deschisă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul lucrărilor de la evaluarea naţională corectate la Botoşani se lasă cu reţineri. Ieri, primarul Ilie Lungu, din oraşul Salcea (Suceava) a fost reţinut pentru 24 de ore fiind bănuit de cumpărare de influenţă, dare de mită şi constituire de grup infracţional. La rândul lor, profesorul de matematică Mihai Gâză, de la Şcoala Gimnazială Plopeni (Suceava), Elena Pintilie, o profesoară de română pensionară, şi o femeie de serviciu de la Şcoala Plopeni, Mariana Raţă, au fost reţinuţi fiind bănuiţi că ar fi fost implicaţi în măsluirea tezelor pentru fiul primarului de Salcea, Ioan Ştefan Lungu. Reţinerile au fost operate după o rundă de audieri şi după mai multe percheziţii efectuate ieri de procurorii DNA.

Cercetările au fost iniţiate după ce ancheta efectuată de DNA Suceava a scos la iveală că ambele teze de la evaluarea naţională ale fiului primarului (n.r. – la limba şi literatura română şi matematică), ar fi fost înlocuite. Astfel, după ce în gimnaziu fiul primarului a avut medii modeste, la tezele naţionale acesta a obţinut punctaj maxim la limba română şi 8,25 la matematică. În acest fel, media de admitere a acestuia a crescut la 8,83, punctaj cu care a fost admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, profilul ştiinţe sociale.

Suspiciunile au fraudă au apărut în urma unei reclamaţii depuse direct la minister. Verificările efectuate au arătat că tezele ajunse la Botoşani aveau scris diferit, existând suspiciunea că au fost înlocuite. Ulterior s-a constatat că, la centrul de examen, respectiv Şcoala gimnazială din Prelipca, existau camere de supraveghere, dar sistemul nu a funcţionat în timpul examenului. Între timp, notele la evaluarea naţională ale lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a fost notat cu 1 pentru ambele teze. Cu toate acestea, el a fost admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!