Botoşănencele îi bat pe bărbaţi la salarii

Botoşănencele au reuşit să răstoarne statisticile naţionale care arată că bărbaţii câştigă mai mult decât femeile. Potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică, doar în 11 judeţe din ţară, printre care şi Botoşani, salariile sexului frumos sunt mai mari în comparaţie cu cele ale bărbaţilor, cu aproximativ 100 de lei.

Astfel, la nivel naţional, femeile au avut anul trecut un salariu mediu net de 1.783 de lei, iar bărbaţii au câştigat, în medie, 1.928 lei net. În cele 11 judeţe femeile câştigă un salariu mediu cu aproape 8% mai mare decât bărbaţii. La Botoşani, de exemplu, salariul mediu net al femeilor a fost de aproximativ 1.600 de lei, iar al bărbaţilor 1.500 de lei.

De menţionat este şi faptul că a crescut numărul botoşănencelor care se hotărăsc să lucreze pe cont propriu. Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în august 2.776 de femei aveau statutul de acţionar majoritar. Numărul acestora este în creştere faţă de luna iulie acestui an, când în evidenţe figurau 2.757 de femei de afaceri. Totuşi, ponderea femeilor care aleg să se implice în afaceri este destul de redusă, aceasta fiind de 35,43% din totalul de 7.361 de acţionari majoritari. Statisticile arată că cele mai multe afaceri conduse de femei sunt în comerţ, confecţii şi sănătate. Deşi numărul femeilor cu afaceri este mai mic decât cel al bărbaţilor, partea bună este că, în cea mai mare parte a cazurilor, reprezentantele sexului frumos au succes în ceea ce fac.

La nivel naţional, bărbaţii au avut câştiguri net superioare femeilor în majoritatea activităţilor economice.

 

Salarii mici în restaurante şi mari în comunicaţii

 

Cele mai mici salarii din România sunt înregistrate în sectorul hoteluri şi restaurante, unde venitul lunar net este de 1.080 lei, iar 60% dintre angajaţi sunt femei. Un caz aparte este sectorul intermedierilor financiare şi al asigurărilor, unde, deşi femeile reprezintă peste 60% din angajaţi, câştigul lor este cu 40% mai mic decât cel al bărbaţilor.

În alte sectoare lucrative, în care veniturile lunare sunt mari, precum informaţii şi comunicaţii, unde salariul mediu net este de 3.822 lei, doar 39% sunt femei. Într-o altă ramură a economiei în care se câştigă bine, industria extractivă, care oferă salarii de peste 3.400 de lei, ponderea femeilor este de doar 16%.

Deja ai votat!