Tată jefuit de propria fiică

0

Prima mare fraudă bancară din istoria modernă a judeţului Botoşani scoate la iveală aspecte de nebănuit. Trimişi în judecată pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune, o fostă angajată BRD, Mariana Dulgheru, şi un om de afaceri, Robert Simion Bordaş, vor mai avea de achitat încă 25.000 de euro. Decizia aparţine instanţei de judecată, cel păgubit fiind chiar tatăl fostei angajate, care s-a trezit la rândul lui fără bani în cont. Aspectele au fost constatate încă din timpul anchetei, însă procesul s-a derulat separat, sentinţa definitivă privind aceste noi daune fiind pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava. Audiată din nou de magistraţi, Mariana Dulgheru a recunoscut că a intrat şi în contul tatălui ei. Astfel, în august 2007, aceasta ar fi efectuat mai multe retrageri de numerar din contul tatălui său, M.C., banii fiind viraţi mai apoi în conturile bancare ale lui Robert Simion Bordaş.

Între timp, condamnaţi la închisoare în regim de detenţie, Robert Simion Bordaş şi Mariana Dulgheru au fost eliberaţi condiţionat, ei primind pedepse de doi ani şi şase luni şi respectiv un an şi 10 luni de închisoare. Însă, pe lângă cei 25.000 de euro pe care vor trebui să-i achite după acest ultim proces, cu dobânda aferentă, ei vor trebui să plătească în solidar către BRD suma de 681.262,49 lei, bani luaţi din conturile altor clienţi.

Bani luaţi din conturi pentru jocuri de noroc

Totul s-ar fi petrecut în 2007, când sute de mii de lei au fost scoşi din conturile unor persoane fizice şi juridice, fără acordul titularilor, şi utilizaţi mai apoi în scop personal. În calitate de consilier clientelă, Mariana Dulgheriu avea acces la conturile societăţilor comerciale şi, la instigarea lui Robert Bordaş Simion, ar fi efectuat mai multe viramente bancare neautorizate. Victimele au fost în principal firme puternice, care operau zilnic tranzacţii şi care aveau disponibil în cont. Odată scoşi din contul titularului, banii erau transferaţi în conturi deţinute de cunoscuţii fostei angajate BRD, extraşi şi utilizaţi în interes propriu, mare parte fiind folosiţi în jocurile de noroc. Întreaga „suveică” s-a destrămat în 2008, când unul dintre administratorii firmelor păgubite a realizat că din contul societăţii a dispărut o sumă destul de mare.

Sesizaţi, reprezentanţii BRD au declanşat mai multe verificări, care aveau să scoată la iveală un prejudiciu de 418.320 de lei, respectiv 27.119 euro. În plus, controlul a arătat că în perioada martie 2006 – august 2007, Mariana Dulgheru l-ar fi ajutat pe Robert Simion Bordaş să obţină 10 credite, în baza unor adeverinţe de salariat false, în numele unor angajaţi de la societatea Ram Consult SRL Botoşani (n.r. – firmă administrată de el), fără ca muncitorii să ştie ceva, prejudiciul fiind de 175.107 lei. Ulterior, Robert Simion Bordaş a negat faptul că ar fi beneficiat de aceşti bani, însă Mariana Dulgheru a pus la dispoziţia instanţei listele cu email-uri. În plus, investigatorii au reuşit să demonstreze că o parte din bani s-au dus direct către el prin viramente bancare, iar alte sume prin depuneri succesive.

Deja ai votat!
se încarcă...