Semne bune pentru noul an agricol

0

Potrivit lui Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA), campania agricolă de primăvară a debutat conform graficelor. Astfel, în primă instanţă au început să se însămânţeze culturile de primă urgenţă, cum ar fi cele de lucernă. În paralel cu aceste lucrări au loc fertilizările pentru culturile înfiinţate în toamna anului trecut şi tratamentele fitosanitare.

De asemenea, fermierii au început să pregătească şi patul germinativ pentru culturile de primăvară, precum cele de porumb, floarea soarelui sau soia. „Nu avem semnale din teritoriu că ar fi probleme. Precipitaţiile înregistrate în ultima perioadă au fost mai mult decât benefice pentru agricultura din judeţ. Au diminuat mult din deficitul de apă existent în sol din cauza secetei de anul trecut”, a precizat directorul DJA.

Din totalul celor 400.000 de hectare de teren agricol din judeţ, cele mai mari suprafeţe, în proporţie de 25%, adică 100.000 de hectare, sunt cultivate cu porumb. Pe 30.000 de hectare sunt însămânţate culturi de floarea soarelui şi soia.

În ce priveşte culturile înfiinţate toamna, cele mai mari suprafeţe, adică 25.000 de hectare, sunt ocupate de grâu. Pe 1.000 de hectare se însămânţează de obicei rapiţă, iar pe câte 500 de hectare, orz şi orzoaică.

 

– Roxana RUSU

rrusu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
se încarcă...