spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTMii de copii cresc departe de părinţi

Mii de copii cresc departe de părinţi

Numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în afara ţării a început să crească din nou la Botoşani. Dacă în evidenţele oficiale centralizate de specialiştii din asistenţă socială în vara anului trecut erau 3.980 de minori rămaşi acasă fără un părinte sau fără amândoi, în cele opt luni trecute de atunci numărul acestora a ajuns la 4.300. Cu cei 300 de copii abia intraţi în categoria celor rămaşi în grija rudelor sau prietenilor, fenomenul începe să se apropie de cifrele înregistrate în 2009, când peste 4.500 de minori erau în această tragică situaţie.

Statisticile arată că aproape 900 de copii din judeţ au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, ceea ce înseamnă peste 530 de familii. 2.000 de familii au un părinte plecat, cu un total de 3.000 de copii. Cea mai tristă situaţie este ce a minorilor rămaşi fără singurul părinte pe care-l mai au. Aproape 400 sunt în această situaţie, copiii fiind lăsaţi cu rude până la gradul IV, părintele unic, susţinător al familiei fiind plecat să muncească peste graniţele ţării.

Situaţia oficială este realizată de angajaţii Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în urma colaborării cu primarii din judeţ. Aceştia au obligaţia ca, prin intermediul diriginţilor de la clasă, să monitorizeze evoluţia şcolară şi afectivă a minorilor aflaţi în situaţia de risc. În momentul în care se observă modificări negative ale comportamentului copiilor, fiecare caz trebuie analizat împreună cu specialiştii de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iar dacă măsurile şi consilierea asigurate nu au efect, se poate ajunge la preluarea minorilor de sistemul de protecţie.

Printre cei aproape 4.300 de copii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă se numără 800 de micuţi ce au vârsta de până la şase ani, alţi 1.000 având între şapte şi nouă ani. Cei mai mulţi sunt cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, adică sunt în gimnaziu sau la nivel liceal.

Psihologii arată că atât micuţii, cât şi tinerii rămaşi în grija rudelor suferă de lipsa afecţiunii parentale şi suportă o serie de modificări comportamentale care, dacă nu sunt observate şi atenuate la timp, se pot transforma în tulburări şi devieri serioase ale conduitei minorilor. Primele semne sunt detaşarea de şcoală, refuzul sarcinilor ce altădată erau îndeplinite cu uşurinţă, tendinţa de a se contrazice cu apropiaţii, dar se ajunge la dispoziţii afective negative de lungă durată, la depresii şi fapte antisociale.

Numărul oficial al copiilor botoşăneni cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este însă departe de datele reale. Potrivit estimărilor, dacă un sfert dintre cei peste 100.000 de botoşăneni care muncesc în străinătate au copii minori, rezultă că aproximativ 25.000 trebuie să se descurce departe de părinţi.

 

 

– Irina SIMINICEANU

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...