sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTÎngropaţi în moloz din cauza unei greşeli

Îngropaţi în moloz din cauza unei greşeli

„Avem o problemă. Rezolvaţi-o”, cam aşa sună dialogul între cetăţeni şi autorităţi pe tema deşeurilor rezultate din recompartimentări, finisări sau demolări. Şi asta pentru că master planul privind gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului nu a inclus şi rezolvarea problemei generată de existenţa acestor deşeuri. Dacă până în septembrie 2016 aceste deşeuri erau preluate de Urban Serv pentru a fi folosite ca strat de susţinere la nivelarea rampei, de atunci acest lucru nu mai este posibil. Aşa se face că în apropierea municipiului au apărut depozite necontrolate, generate de cei care trebuiau să se debaraseze de ceea ce a rezultat în urma unor lucrări.

„În contractul pe care îl avem cu ADI Ecoproces scrie foarte clar că avem obligaţia să colectăm şi să transportăm la Stăuceni deşeurile menajere şi cele asimilate lor. Aici nu intră deşeurile din amenajări exterioare şi interioare, care au rămas în sarcina operatorilor şi autorităţilor publice locale”, a declarat Simion Drelciuc, director general al Urban Serv.

 

Firme sabotate de legislaţie

 

Dar nu numai master planul încurcă lucrurile, ci şi legislaţia în domeniu.

Până în 2016, toate deşeurile din construcţii erau încadrate în DCD (deşeuri din construcţii şi demolări), însă de atunci agenţii economici care demolează o clădire sau o hală industrială trebuie să ia legătura cu o firmă specializată. „Operatorii de salubrizare pot prelua doar deşeurile rezultate din amenajări interioare şi exterioare locuinţe persoane fizice. Din 2016 nu putem prelua deşeuri de la agenţii economici, ei trebuie să-şi caute valorificatori autorizaţi”, a explicat Simion Drelciuc. Oficialul, asemenea multor botoşăneni, este de părere că uneori legile bulversează anumite activităţi.

Urban Serv are obligaţia de a prelua materialele rezultate din amenajări, construcţii şi demolări de la locuinţele persoanelor fizice, însă nu este rezolvată modalitatea lor de valorificare. În municipiu nu este amenajat un depozit unde să fie duse materialele respective.

 

Deşeuri uitate de cei responsabili

 

Conducerea Urban Serv a făcut demersuri la Ministerul Mediului şi la Agenţia de Protecţia Mediului. La nivelul judeţului s-a indicat un operator, care însă este de trei ani în lichidare. Autorităţile din Iaşi şi Neamţ au stabilit că în depozitele realizate cu fonduri europene să fie primite şi resturi de construcţii, însă numai din raza lor administrativă. Acelaşi lucru putea fi prevăzut şi în documentaţia vizând depozitul de la Stăuceni.

„La noi, prin proiect, nu a fost prevăzut acest tip de deşeu, deşi normal ar fi fost să fie gestionată toată problematica deşeurilor la nivel de judeţ, mai ales că în privinţa deşeurilor din construcţii există o ţintă, şi anume ca 70% din deşeuri generate pe o rază administrativă să fie  valorificate”, a mai spus Simion Drelciuc. Valorificarea presupune ca toate aceste resturi să fie trecute  printr-o instalaţie de mărunţire, iar materialul rezultat să fie valorificat, ca întăritor la drumuri, sau la umplerea unor terenuri denivelate.

 

Planuri pentru transportarea molozului la Iaşi

 

Şi pentru ca problema să fie şi mai încurcată, în regulamentul de funcţionare a serviciului de salubrizare la nivel de judeţ, deşeurile din construcţii au rămas în sarcina fiecărei autorităţi publice locale, care, în mod firesc, apelează la operatori.

„Tocmai din acest motiv noi am făcut demersuri. La ora actuală, cele mai avansate tratative sunt cu o firmă din Iaşi, care are un depozit înfiinţat şi suntem în faza în care trebuie să ne transmită un tarif pentru depozitarea deşeurilor din construcţii. Dacă vom încheia un contract, ne vom autoriza doar pentru depozitarea temporară a deşeurilor respective. Firma ne va pune la dispoziţie un container de 35-40 de metri cubi, noi le punem acolo şi ei le vor transporta la sediul lor”, a concluzionat Simion Drelciuc.

Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Ecoproces, a afirmat că deşeurile din construcţii nu sunt primite la depozitele ecologice. „Pentru aceste deşeuri trebuie alte spaţii construite de primării, unde să se facă şi valorificarea acestora. Se pune mult accent pe valorificare şi reciclare. Deşeurile din construcţii pot fi puse pe drumuri, sau terenuri denivelate”, a mai explicat oficialul, adăugând că regula este să fie valorificată o cantitate importantă din deşeurile rezultate din construcţii.

La Dorohoi problema a fost rezolvată, fiind autorizată o veche carieră.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...