Cătun izolat din cauza apelor

0

Un cătun din comuna Hilişeu Horia a rămas izolat, după ce singurul drum care ducea spre sat a fost acoperit de ape pe o lungime de aproape 100 de metri. Situaţia s-a înregistrat ieri, când, din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele zile, pârâurile Martin şi Ţiganului (n.r. – afluenţi ai râului Jijia) au ieşit din matcă şi au inundat aproape 120 de hectare, inclusiv drumul care ducea spre cătunul Balaban.

Autorităţile au intervenit imediat, oamenii fiind transportaţi cu un buldoexcavator pus la dispoziţie de Primăria Hilişeu Horia. Tot aşa a fost aprovizionat şi singurul magazin din cătun, produsele alimentare şi de strictă necesitate fiind duse cu tractorul.

„Cele 101 gospodării, în care locuiesc 178 de persoane, inclusiv 32 copii, nu sunt în pericol de a fi inundate”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). O echipă mixtă formată din pompieri militari şi voluntari, poliţişti, specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi ai Primăriei Hilişeu Horia au ajuns la faţa locului pentru a acorda sprijin populaţiei, în zonă deplasându-se inclusiv inspectorul şef al ISU Botoşani, Mihail Cristian Amarandei, reprezentantul Instituţiei Prefectului, David Şalgău, şi directorul Sectorului de Gospodărire a Apelor Botoşani, Mihai Aroşoaie, însoţiţi de primarul şi viceprimarul comunei, Ion Butnaru, respectiv Mihai Constantin Maxim.

Ieri, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Hilişeu Horia urma să se întrunească într-o şedinţă extraordinară pentru a stabili măsurile necesare sprijinirii populaţiei.

Întrucât precipitaţiile au continuat şi pe parcursul zilei de ieri, reprezentanţii ISU şi celelalte autorităţi cu rol de intervenţie în caz de inundaţii monitorizau toate cursurile de apă din judeţ aflate sub incidenţa codului galben de inundaţii.

 

Meteorologii anunţă ploi urmate de ger

 

Astăzi, potrivit meteorologilor, va ploua pe tot parcursul zilei, iar temperaturile se vor situa între 11°C, maxima şi 4°C, minima. Mâine, valorile termice vor fi cu 2°C mai mari, iar precipitaţiile vor continua.

Începând de sâmbătă vremea se va schimba radical în zonele de nord şi est ale ţării, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, inclusiv duminică, va fi viscol în Moldova, la munte, dar şi în nordul Munteniei.

La Botoşani, sâmbătă precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare şi se va semnala îngheţ. Mercurul din termometre va indica o maximă de 7°C, în timp ce minima va ajunge la -9°C. Ninsorile vor continua şi duminică, iar valorile termice vor scădea şi mai mult. Astfel, maxima zilei va fi de -5°C, iar minima -11°C.

 

– Sebastian GHEORGHIU

– Anamaria IONEL

 

+0 -0
se încarcă...