joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTDatorie uriaşă pentru măturat pe zăpadă

Datorie uriaşă pentru măturat pe zăpadă

Societatea de salubrizare din subordinea Consiliului Municipal Botoşani se confruntă cu tot mai multe probleme. Unitatea a început anul cu stângul, date fiind situaţia tensionată de la nivelul conducerii şi problemele financiare care par să se acutizeze.

Municipalitatea botoşăneană s-a adresat instanţei pentru a recupera de la Urban Serv aproximativ 700.000 de lei. Măsura a fost dispusă de inspectorii Curţii de Conturi, care au considerat că primăria a plătit această sumă nejustificat. În paralel cu această acţiune, municipalitatea a contestat tot în instanţă raportul inspectorilor Curţii de Conturi.

„Noi am atacat decizia Curţii de Conturi, dar în acelaşi timp am deschis şi procesul împotriva societăţii Urban Serv. Procedural, o să-l suspendăm ca să nu pierdem termenul de prescripţie, doar atât. Se va suspenda de comun acord după ce se va soluţiona procesul cu Curtea de Conturi, să vedem ce soluţie se va da la contestaţia noastră, se vor face şi expertize pe care le vom folosi şi în celălalt proces”, a declarat Oana Georgescu, secretarul municipiului, adăugând că sumele au fost contestate şi în perioada controlului şi după emiterea deciziei.

 

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi

 

După verificările care au vizat anul financiar 2016, inspectorii Curţii de Conturi au depistat neconcordanţe între situaţiile de lucrări confirmate de funcţionarii din primărie şi plătite de la bugetul local şi regulamentul în baza căruia Urban Serv derulează activitatea de salubrizare.

Astfel, s-a constatat că în lunile de iarnă au fost plătite servicii de măturat chiar şi în perioadele în care carosabilul era acoperit cu zăpadă. De asemenea, în lunile ianuarie şi februarie 2016 au fost plătite lucrări de măturat manual, deşi în regulament se stipulează că această activitate se face doar în perioada 1 martie -15 noiembrie.

Dincolo de măsurile stabilite de Curtea de Conturi, societatea de salubrizare are deja probleme financiare, chiar dacă de câteva luni şi-a extins activitatea şi colectează deşeurile şi din zona IV a judeţului.

 

Probleme şi la nivel de conducere

 

Situaţia este tensionată şi la nivelul conducerii unităţii. Consiliul de Administraţie a rămas în patru membri, Gabriel Aprotosoaie înaintându-şi demisia.

O decizie în privinţa Consiliului de Administraţie este aşteptată din partea Consiliului Municipal, care este acţionar majoritar la Urban Serv. Asta după ce instanţa a anulat parţial hotărârea prin care au fost numiţi, în martie 2017, actualii administratori. Instanţa a anulat articolele prin care au fost numiţi administratorii şi a fost stabilită indemnizaţia acestora.

Viceprimarul Cosmin Andrei a dat ieri asigurări că situaţia de la Urban Serv va fi analizată în şedinţa din această lună a Consiliului Municipal. „Probabil vom avea şi un punct de vedere al directorului, urmând să decidem asupra situaţiei pe care trebuie să o reglementăm şi în contextul acestei demisii (cea a lui Gabriel Aprotosoaie – n.r.). Adunarea generală va face o analiză amplă a rezultatelor financiare, atunci când acestea vor apărea şi asupra climatului de la această societate”, a precizat Cosmin Andrei.

 

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...