spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBisericile vechi ale Botoşanilor - Popăuţi (IV)

Bisericile vechi ale Botoşanilor – Popăuţi (IV)

Resursele însemnate de care beneficiau călugării greci de la Popăuţi sunt evidenţiate şi de realitatea că mănăstirea deţinea, pe la începutul secolului al XIX-lea, pe lângă tot hotarul târgului, cu satele Răchiţi, Popăuţi, Tătăraşi, Cişmea şi Teascu, locuri, case şi dughene în vatra târgului şi în unele din mahalalele acestuia.
Astfel, la 4 mai 1800, arhiepiscopul Edesie, egumenul mănăstirii, vinde un loc, proprietate a acesteia, unor negustori din Botoşani, pentru a-şi face acolo dughene. Locul era situat în Târgul cailor, lângă ratoş (han), aşadar într-o poziţie care putea fi speculată pentru obţinerea de avantaje economice. La 1 noiembrie 1803, mănăstirea făcea schimb cu hatmanul C. Ghica, dându-i moşia Stolniceni de la Hotin şi primind în schimb satul Văratec, din stânga Prutului.
La 10 noiembrie 1810, egumenul mănăstirii Popăuţi accepta vânzarea unei case din Botoşani, din Ţigănime, de către Ipate herariu (fierarul), ţigan al mănăstirii, evreului Avram Scorţariu, cu obligaţia de a plăti cuvenitul bezmen (dare în bulgări de ceară, pentru luminatul curţii domneşti) de 8 lei pe an. Pe document s-a aplicat sigiliul mănăstirii, bine realizat, închipuindu-l pe Sf. Ierarh Nicolae.
De la un timp, după ce prin hrisovul lui Ioan Teodor Callimachi voievod, din 28 decembrie 1759, se înfiinţase şi la Botoşani o şcoală domnească, nepotul ctitorului, Scarlat Callimachi voievod, preciza în actul din 25 martie 1813 „condeiele” (sume de bani cu menţionarea clară a destinaţiei lor) pe care trebuiau să le dea, pentru îndestularea acestei şcoli, mănăstirea Sf. Nicolae de la Popăuţi (160 lei) şi Mănăstirea Doamnei (55 lei).
La 1 septembrie 1814, printr-un act de veşnică vânzare, Gheorghe Zota vindea o vie, pe locul mănăstirii Sf. Nicolae de la Popăuţi, comisului Alecu Ralet, cu obligaţia de a plăti bezmenul mănăstirii Sf. Nicolae.
Egumenul cu cea mai lungă păstorire în fruntea mănăstirii Sf. Nicolae a fost Inochentie Iliupoleos, acesta având, în egală măsură, pe lângă abilităţi dovedite de gospodar, şi darul de a se face plăcut călugărilor pe care-i păstorea, dar şi mai marilor ecleziastici. O dovadă a aprecierii de care se bucura acest egumen o constituie scrisoarea, din 5 iunie 1815, a mitropolitului Moldovei, Veniamin, prin care făcea cunoscut Protopopiei ţinutului Botoşani că scuteşte de dări şi alte rânduieli preoţii şi diaconii de la Popăuţi pe tot timpul cât egumen va fi arhimandritul Inochentie.
Conform unui document din 20 iulie 1816, mănăstirea Sf. Nicolae avea la acea dată în proprietate moşiile Bogenia, Glodeni şi Botoşeni, pe care le dăduse în arendă. Prin 1820, proestosul (egumenul, conducătorul bisericesc) Popăuţilor, chir Inochentie Iliupoleos, se plângea domnului de încălcările prevederilor contractuale dintre mănăstire şi arendaşii moşiilor acestora, de către cei din urmă. Prin urmare, la 15 septembrie 1820, Mihai Şuţu voievod le cerea vornicilor de Botoşani să ia măsuri pentru respectarea contractului de către „orândatorii” mănăstirii Popăuţi, ameninţând cu împlinirea datoriilor acestora cu „zapciul”.

Prof. dr. Daniel Botezatu

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...