Dosare penale pentru contrabandă cu ţigări

0

Din dorinţa de a face un profit rapid, doi botoşăneni s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă. Cei doi au fost descoperiţi de oamenii legii în timp ce aveau asupra lor zeci de pachete de ţigări din Republica Moldova.
Mai întâi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au depistat în flagrant pe raza municipiului Botoşani un bărbat de 63 de ani, din localitate, în timp ce transporta, într-o geantă de voiaj, cantitatea de 1.000 de ţigarete de provenienţă Ucraina şi duty free, pentru care nu avea documente legale şi despre care cunoştea că provin din activităţi de contrabandă, pachetele având aplicate timbre de accize specifice ţării de origine. „În cauză a fost întocmit un dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, prevăzută în Codul Vamal”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.
Totodată, cantitatea de ţigarete, în valoare de aproximativ 600 de lei a fost confiscată, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, în vederea continuării cercetărilor.
O acţiune executată vineri dimineaţă de jandarmi pe linia combaterii comerţului ilegal cu ţigări s-a finalizat cu depistarea unei femei în vârstă de 35 de ani, care oferea spre comercializare 60 de pachete de ţigări de provenienţă extracomunitară. Femeia a fost observată în zona Pieţei Centrale a municipiului Botoşani, în urma controlului fiind condusă la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, unde i-au fost întocmite actele de sesizare ale organelor de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
Ţigările au fost ridicate în vederea confiscării şi predate poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu actele procedurale întocmite, în vederea continuării cercetărilor. „Conform prevederilor Codului Vamal, vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal este asimilată înfracţiunii de contrabandă, fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”, potrivit comunicatului IJJ Botoșani.
În ultimile două săptămâni, contrabandiştii de ţigări au fost loviţi de controale şi confiscări aproape în fiecare zi, fie că a fost vorba de Poliţie, Jandarmerie sau Poliţia de Frontieră.

Deja ai votat!
se încarcă...