Pompier botoşănean, şef la situaţii de urgenţă pe ţară

1

Un ofiţer de la ISU a ajuns şef în cadrul IGSU. Colonelul Ştefan Eugen Uşurelu, cel care timp de 11 ani a fost responsabil cu serviciul pirotehnic la Botoşani, a devenit şeful unuia din cele mai importante servicii pentru situaţii de urgenţă pe ţară.
Colonelul a luat concursul organizat la finele lunii iunie de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pentru postul de şef Serviciul Evacuare, Asanare Pirotehnică şi Urgențe CBRN. Colonelul botoşănean a obţinut nota 7.85 şi a mai avut trei contracandidaţi, toţi din Bucureşti. „Am avut pentru o perioadă scurtă de timp o funcţie similară la nivelul IGSU şi a fost o adevărată provocare. Acum s-a ivit această ocazie şi practic este cea mai înaltă funcţie pe care o pot avea pe această specialitate la nivelul ţării, motiv pentru care am decis să mă înscriu la concurs. A fost un examen foarte dificil, pe măsura postului”, a spus colonelul Ştefan Uşurelu. Acesta a ajuns la ISU Botoşani tot în urma unui concurs, în anul 2007, când a plecat din rândul MAPN, unde a avut aceeaşi sarcină.
În total, colonelul Ştefan Uşurelu a avut peste 1.000 de misiuni în care a lucrat cu explozibili, sub diferite forme. Acesta va prelua funcţia de la mijlocul lunii august.
Concret, colonelul originar din Miercurea Ciuc, însă adoptat de Botoşani de peste un deceniu, va conduce unul din cele mai importante servicii din cadrul Centrului Operaţional Naţional (CON). Această structură funcţionează din 2004 în cadrul IGSU ca structură specializată în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă. CON îndeplineşte permanent funcţiile de monitorizare, evaluare, înştiinţare, avertizare, prealarmare, alarmare, alertare, coordonare şi conducere operaţională, la nivel naţional, a situaţiilor de urgenţă și se încadrează cu personal specializat pe tipuri de riscuri, precum şi cu specialişti în comunicaţii, informatică şi în alte domenii de activitate, conform cerinţelor operative. De asemenea, Centrul Operaţional Naţional organizează şi asigură Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Serviciul Evacuare, Asanare Pirotehnică şi Urgențe CBRN reprezintă structura specializată care asigură cadrul de reglementare privind înştiinţarea, alarmarea, evacuare şi protecţia prin adăpostire a populaţiei, bunurilor materiale şi valorilor de patrimoniu, respectiv gestionarea de specialitate a evenimentelor de natură pirotehnică şi CBRN pe teritoriul naţional. Centrul Operaţional Naţional Serviciul Evacuare, Asanare Pirotehnică şi Urgențe CBRN este organizat pe trei compartimente: Evacuare şi Înştiinţare-Alarmare, Asanare Pirotehnică şi Adăpostire şi Urgențe CBRN.

Deja ai votat!
se încarcă...