vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTRectificare bugetară ratată din cauza războiului politic din CL

Rectificare bugetară ratată din cauza războiului politic din CL

Contrele politice din Consiliul Municipal au dus la respingerea unui proiect vizând rectificarea bugetului local. Primarul Cătălin Flutur a iniţiat proiectul vizând rectificarea care a avut ca obiect redistribuiri de fonduri în lista de investiţii în vederea asigurării surselor de finanţare pentru obiectivele de investiţii în derulare.

Discuţiile în contradictoriu au plecat de la amendamentul formulat de viceprimarul Cosmin Andrei vizând repartizarea a 9.500 de lei Colegiului Eminescu, pentru dotarea cabinetului de istorie. Primarul Cătălin Flutur le-a reproşat social democraţilor că tot vor să asigure fonduri, în condiţiile în care la votarea bugetului pe acest an nu au fost de acord cu măsurile de suplimentare a bugetului local. „Vreau să nu cădem într-o capcană şi să facem precedente pe care nu o să le mai putem întoarce, pentru fiecare catedră că o fi de istorie, de fizică, de matematică de la orice liceu. Pentru că un precedent de genul acesta făcut, ne va duce şi ne va rostogoli şi o să spunem <dar de ce unii au luat şi alţii nu>.

Colegiul Eminescu, un colegiu meritoriu, are un proiect prin care şi-a dotat laboratorul de fizică cu 200.000 de lei. Pentru dotări la cabinete, la licee există finanţarea de bază şi complementară şi fiecare trebuie să-şi rezolve problemele în finanţările care sunt prin lege. Pentru că avem profesori în consiliu şi fiecare îşi va susţine la un moment dat liceul la care predă. Intrăm într-o capcană şi o să facem lucrul acesta până la sfârşitul mandatului. Vreau să vă amintesc că nu avem bani la buget să ne facem treaba până la sfârşitul anului. Haideţi să nu fim atât de populişti şi să jucăm politic nişte lucruri şi să spunem <dăm şi în stânga şi-n dreapta>, că nu avem de unde. Să fim rezonabili. Să nu transformăm aceste şedinţe în dispute şi războaie politice, care dă mai mult. De unde? Bugetul nostru este mai mic decât bugetul pe care-l are Bucureştiul doar pe statui, ca să fac o simplă comparaţie”, a declarat Cătălin Flutur.

Cosmin Andrei a replicat că deliberativul local are o obligaţie faţă de infrastructura şcolară de care nu se achită aşa cum trebuie, adăugând că situaţia bugetului se va vedea la execuţia bugetară. Viceprimarul a amintit că atunci când liberalii au propus suplimentarea burselor, sau premierea elevilor, consilierii PSD au fost de acord. Mai mult, viceprimarul regretă că nu a propus dotări pentru toate unităţile de învăţământ.

Intervenţia viceprimarului nu a rămas fără reacţie în tabăra liberală. Cătălina Lupaşcu a arătat că la prima şedinţă va aduce necesarul pentru toate unităţile de învăţământ. „Ceea ce facem noi astăzi se numeşte discriminare. Toate unităţile de învăţământ au nevoie de dotări. Ceea ce faceţi astăzi se numeşte o politică de doi bani. O să vă dau exemplul Liceului Pedagogic, sunt aici în CL, lucrez la acest liceu, şi vreau să vă spun că acolo s-au dotat laboratoarele de informatică, ne-am dotat clasele cu video proiectoare, cu laptopuri,  cu tot ceea ce trebuie prin accesarea de proiecte. Există o groază de proiecte pe care şcolile le pot accesa, doar trebuie să facă şi altceva tocmai pentru a-şi asigura şi altă sursă de finanţare. Ceea ce facem aici nu este decât politica PSD <dăm la unii şi nu dăm la ceilalţi>, şi, din păcate, e o politică păguboasă pentru tot ceea ce înseamnă sistemul de învăţământ. Nevoia de dotare a şcolilor depăşeşte puterea de finanţare a primăriei Botoşani. Vorbiţi doar politic. Ce aţi făcut în patru ani, când aţi avut primar şi viceprimari? Câte cabinete aţi dotat?”, a afirmat Cătălina Lupaşcu.

Forma iniţială a proiectului a fost respinsă, dar a fost respins şi proiectul incluzând amendamentul viceprimarului Cosmin Andrei. Primarul municipiului va convoca o altă şedinţă de CL, mai ales că municipalitatea a primit de la guvern un milion de lei pentru refacerea unui pod afectat de ploile de la finele lunii iunie.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. Mai grangurilor , nici atita lucru nu stiti , ca problemele trebuie solutionate functie de necesitate si importanta mai mare , nu de POHTA celora care-s mai mari in muschi partinici . Asta bineinteles daca se vrea binele in zona de responsabilitate , daca nu procedati ca pina acuma . .

Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...