vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTConducerile şcolilor botoşănene nu au cheltuit 4,6 milioane de lei

Conducerile şcolilor botoşănene nu au cheltuit 4,6 milioane de lei

Fondurile alocate pentru unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani iscă discuţii în contradictoriu. În luna iunie, Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, declara că primăria a alocat fonduri insuficiente pentru igienizarea şcolilor. Edilii botoşăneni susţin că situaţia este cu totul alta. Conducerile şcolilor nu numai că nu au solicitat fonduri suplimentare, dar nu au reuşit să folosească integral banii solicitaţi la începutul anului.

„Până la jumătatea anului, din suma alocată ca finanţare complementară pentru instituțiile de învățământ din municipiul Botoșani, nu s-au cheltuit 4,6 de milioane de lei. Nu vorbim de a doua jumătate a anului care are altă alocare”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului.

Edilul nu înţelege de ce banii nu au fost cheltuiţi, din moment ce au fost solicitaţi. „Și nouă ne creează o problemă. Pentru că directorii școlilor la începutul anului vin cu un buget și ne spun alocația de bază de unde pleacă salariile și alocația complementară pe care o punem noi pentru utilități și reparații în școli. Când am făcut bugetul, i-am crezut pe cuvânt. Și le-am alocat bani. Și ne-am trezit la jumătatea anului că au rămas 4,6 de milioane de lei necheltuiți. Ceea ce înseamnă mulți bani”, a mai afirmat primarul.

Banii necheltuiţi de şcoli sunt foarte mulţi şi depăşesc bugetul iniţial alocat în acest an pentru întreţinere şi reparaţii străzi care este 3,5 de milioane de lei.

Discuţii în contradictoriu de la banii alocaţi şcolilor au existat şi în şedinţa 26 aprilie a deliberativului local. Totul a plecat de la amendamentul formulat de viceprimarul Cosmin Andrei vizând repartizarea a 9.500 de lei Colegiului Eminescu, pentru dotarea cabinetului de istorie. Primarul Cătălin Flutur le-a reproşat social democraţilor că tot vor să asigure fonduri, în condiţiile în care la votarea bugetului pe acest an nu au fost de acord cu măsurile de suplimentare a bugetului local. Cătălin Flutur a arătat că şcolile trebuie să-şi rezolve problemele în baza finanţărilor acordate prin lege. „Haideţi să nu fim atât de populişti şi să jucăm politic nişte lucruri şi să spunem <dăm şi în stânga şi-n dreapta>, că nu avem de unde. Să fim rezonabili. Să nu transformăm aceste şedinţe în dispute şi războaie politice, care dă mai mult. De unde? Bugetul nostru este mai mic decât bugetul pe care-l are Bucureştiul doar pe statui, ca să fac o simplă comparaţie”, a mai declarat atunci edilul.

Proiectul vizând rectificarea bugetului local a fost în cele din urmă respins, picând la vot atât forma iniţială propusă de primar, cât şi forma incluzând amendamentul propus de Cosmin Andrei.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...