vineri, februarie 3, 2023
AcasăLocalSalon Internaţional de Artă Naivă la Botoşani

Salon Internaţional de Artă Naivă la Botoşani

Zeci de botoşăneni iubitori de artă au participat sâmbătă la deschiderea Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Ajuns la a şasea ediţie, salonul are caracter internaţional, prin participarea unor artişti din Lituania, Cehia, Serbia, Franța, Ungaria, Polonia și Israel.

Salonul este găzduit de Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” şi este organizat în parteneriat cu Uniunea Creatorilor de Artă, Filiala Iași și Muzeul Județean Botoșani.
Potrivit organizatorilor, s-a urmărit o expunere a diverselor modalități de abordare și o privire mai complexă asupra artei naive și a evoluției acesteia ca fenomen extins, şi nu îngrădit de granițele  stabilite între țări.
Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă Mihai Păstrăguş, moderatori fiind Margareta Mihalache, etnograf în cadrul CJCPCT şi Calistrat Robu, preşedintele UCA, Filiala Iaşi.

„Această transformare a salonului din naţional în internaţional s-a datorat artistului naiv Gheorghe Sturza, care în anul 1973 ne-a reprezentat la întâlnirile internaţionale şi acelaşi artist a apărut în lexiconul artei naive universale, deci are meritul ca în anul 1973 să ne facă pe noi cunoscuţi în străinătate, iar acum, tot datorită domniei sale, noi am reuşit să deschidem calea pictorilor naivi din România pe plan internaţional. Consider că această expoziţie este o reuşită”, a declarat Margareta Mihalache.

Mihai Păstrăguş a arătat că ideea de naivitate a găsit mijloace de a se exprima cu ajutorul plastic. „Constatăm că acei care sunt naivi sunt oameni maturi care ştiu ce să spună, au folosit doar limbajul artei naive, dar intenţiile lor sunt deosebit de generoase şi serioase. Sunt nişte inversări de situaţii, de perspective, de statut care au în vedere un fel de satiră la adresa unor concepţii, unor practici locale şi chiar nelocale şi uneori ancestrale, care se transmit pe calea basmului, pe calea mitologiei populare şi nu întâmplător este implicată această instituţie de conservare şi valorificare a tradiţiei şi creaţiei populare pentru că, într-adevăr, cultura tradiţională este aceea care poate patrona foarte bine acest gen de artă”, a arătat Mihai Păstrăguş.

Organizatorii au acordat diplome şi medalii unor artişti plastici prezenţi cu lucrări în expoziţie.

La acest salon sunt prezenţi 51 de artişti plastici, fiind expuse aproximativ o sută de lucrări. Salonul este deschis până pe 27 august.

dav
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
6 ° C
6.1 °
3.3 °
46 %
4.5kmh
32 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-3 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...