fifteen − two =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Nu doar că nu mergem voluntar la medic pentru un control de rutină, dar chiar şi împinşi de nevoie nu ajungem frecvent. O arată ultimul studiu în domeniu, realizat de Red Spot, care spune că 7 din 10 români nu ajung la medic pentru un control de rutină, iar mai bine de jumătate dintre cei care ajung să facă asta, sunt îndrumaţi de medic, deci nu o fac din proprie iniţiativă. Aproape 60% dintre cei care au ajuns să facă asta, recunosc că au avut nevoie de un act, a fost o urgenţă (14%) sau a fost nevoie de un control în urma unei afecţiuni.
Sistemul de sănătate asigură, în primul rând, un beneficiu social care depășește protecția sănătății umane, contribuind la coeziunea socială și la creștere economică. „Un control de rutină la medic, chiar dacă nu există motive de îngrijorare în privința sănătății, poate oferi liniște, înainte de toate. Toată lumea știe că orice boală, depistată la debut, poate fi în mare măsură vindecată, iar tratamentul este mai scurt și mai puțin costisitor”, spune doctorul Florin Costache, medic primar medicină generală.
Jumătate dintre respondenţi consideră că un control de rutină complet conţine o vizită la medicul de familie, analize de sânge şi de urină, precum şi analize ori controale specifice sexului. 65% nu consideră oportun un control stomatologic anual, iar 4 din 10 români spun că vizita la un cardiolog este indicată doar dacă există un episod care să îl impună. „Medicul de familie este cel de la care se aşteaptă să vină cu cele mai multe sfaturi şi o indicaţie clară pentru controlul de rutină, dar eu mă informez mai mult de pe internet. Fie pentru că medicul este foarte greu de găsit, fie că este foarte ocupat”, spune Mihai Grosu, un botoşănean de 74 de ani, iar la fel ca el gândesc aproape jumătate dintre botoşăneni. Tot jumătate spun că nu sunt dispuşi să plătească nimic pentru aceste analize întrucât ele ar trebui acoperite din fondul de asigurări de sănătate, 17% ar putea aloca între 200 şi 300 lei, 16,8% între 100 şi 200 lei, iar 8% ar plăti peste 500 lei.
Potrivit Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private 9 din 10 unităţi medicale care au capacitatea de a asigura un pachet de tipul controlului de rutină sunt private. Prin urmare, se impune o colaborare eficientă între autorităţi şi furnizorii de astfel de servicii, dacă ne dorim să îmbunătăţim politicile de prevenire. „Tarife corecte, o ridicare a plafoanelor şi campanii de informare, acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le luăm în calcul. De cele mai multe ori bugetul pentru analize în laboratoare se epuizează în câteva zile”, a precizat reprezentantul unui laborator privat din judeţ.

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Se încarcă...