joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTMedicii de la Maternitate nu mai fac chiuretaje la cerere (video)

Medicii de la Maternitate nu mai fac chiuretaje la cerere (video)

Medicii de la Secția de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Județean „Mavromati” nu mai fac avorturi chirurgicale la cerere. Decizia a fost luată anul acesta și aparține medicilor ginecologi.

De regulă, această practică, de a nu mai face întreruperi de sarcină la cerere, se aplica doar în Săptămâna Patimilor. Singurele situaţii în care se vor face chiuretaje vor fi cele în care viaţa gravidei este pusă în pericol. „Vreau să menționez că în Maternitatea Botoșani, începând cu anul 2018, nu se mai practică avorturi chirurgicale la cerere. Medicii din cadrul Maternității apelează la varianta chimică, pentru că este mai puţin traumatică pentru gravide. În celelalte cazuri intră în disccuţie avortul teraputic”, a precizat medicul primar Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

În primele luni ale anului în curs au fost înregistrate în cadrul Maternității Botoșani 147 avorturi terapeutice, asta în condițiile în care în anii anteriori numărul întreruperilor de sarcină erau cu sutele. De exemplu, în 2011 erau peste 1000 de avorturi.

Cele mai multe întreruperi de sarcină sunt la grupa de vârstă 20-29 de ani, respectiv 52 avorturi, 20 au fost la făcute la tinere sub vâsta de 19 ani, 37 avorturi la grupa 30-35 ani, 26 de avorturi la grupa 35-39 ani și 12 avorturi la femei de peste 40 de ani. Cele mai multe gravide pentru care s-a practicat avortul terapeutic provin din mediul rural.

Avortul medicamentos, sau chimic, este procedura prin care se folosesc diverse medicamente pentru a se întrerupe o sarcină confirmată şi se poate realiza atât într-o unitate medicală, sub supraveghere, cât şi la domiciliu. Avortul medicamentos nu necesită anestezie sau intervenţie chirurgicală, dar poate fi realizat fără complicaţii doar în faza de început a sarcinii, în primele 63 de zile de sarcină. Potrivit specialiştilor, există şi metode de avort la sarcina de 12-24 de săptămâni, care se poate face prin administrarea medicamentului pe cale intrauterină, sanguin sau intravaginal. În aceste situaţii, însă, este necesară supravegherea medicală.

Hotărârea de a face un avort medicamentos este una majoră, care poate avea consecinţe emoţionale şi psihice. Orice gravidă care ia în calcul un avort medical trebuie să se asigure că a înţeles ceea ce presupune procedura, reacţiile adverse implicate precum şi posibilele riscuri şi complicaţii.

Avortul la cerere se plătește atât la clinicile private, unde costă în jur de 500-800 lei, cât și la secțiile de Ginecologie din spitalele de stat, unde tariful este în jur de 200 lei, cum este şi la Botoşani. Pacienta care se află într-o astfel de situaţie se prezintă la medicul specialist şi solicită această procedură, care este efectuată doar după ce femeia este supusă la o serie de analize şi examinări, pentru a se stabili cu exactitate vârsta sarcinii şi metoda la care să se recurgă, după care aceasta este programată pentru a fi supusă la respectiva intervenţie. Conform legislației românești, dacă femeia însărcinată este minoră, procedura nu poate fi efectuată decât cu acordul scris al unui părinte și numai într-o unitate spitalicească de stat.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...