vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPovestea vorbei - Soroc

Povestea vorbei – Soroc

Sorocul, conform definiţiilor din dicţionare, reprezintă „un termen fixat pentru săvârşirea unei acţiuni sau pentru îndeplinirea unei obligaţii, un interval de timp în cuprinsul sau la sfârşitul căruia se efectuează un lucru” (dexonline.ro). Există şi expresii precum „a se împlini (cuiva sau la ceva) sorocul” = a înceta să mai existe, a muri, sau „pe la soroace”, adică din când în când, la zile mari.

Nu sunt mulţi cei care ştiu adevărata semnificaţie a termenului şi contextul în care era folosit corect în urmă cu sute de ani. Printre aceşti cunoscători ar trebui să fie cei care au studiat la şcoală sau vorbesc nativ din familie limba rusă. Aceasta deoarece termenul e de origine nord-slavă, inclusiv rusă, „córok = sóroc” însemnând 40. Exista o veche monedă slavă de argint, care a circulat şi în spaţiul românesc şi care se numea „sorocovăţ (sorcovăţ)”. Ea valora cât 40 de piei de oaie, reflex al epocilor mai vechi, în care slavii foloseau pieile de oaie ca monedă de schimb, ca etalon al schimbului. Sorcovăţul nun e altceva decât „sóroc = 40” şi „ovţá”, care în rusă înseamnă oaie, adică 40 de asemenea piei.

Influenţa slavonă în evul mediu românesc fiind destul de însemnată în spaţiul extracarpatic, românii au preluat de la slavi termenul de soroc, pe care îl folosesc de atunci cu diferite prilejuri, atât din sfera cotidianului laic, dar şi în împrejurări legate de cutumele religioase.

Astfel, după 40 de zile de la naştere iese femeia din lehuzie şi poate intra în biserică spre a i se citi molifta. Se împlineşte, astfel, sorocul, acel termen de 40 de zile. După 40 de zile se face parastasul morţilor, soroc în cuprinsul căruia creştinii au credinţa că sufletul decedatului rătăceşte pe lângă casă.

În viaţa de zi cu zi, în evul mediu până târziu în epoca  modernă, cine dorea să vândă o casă, o moşie etc. avea un termen fixat din momentul în care făcea public anunţul de vânzare. Acest termen avea numele turcesc de vadé (în turceşte însemna termen), devenit ulterior soroc, pentru că durata sa era de 40 de zile. În acest interval, pe uliţele târgului crainicii făceau periodic strigări şi băteau din darabană/tobă, astfel încât oricine se considera în litigiu pentru bunul vândut să poată contesta vânzarea ( de aici şi expresia „a bate darabana cuiva”, adică a-i vinde averea la mezat/licitaţie).

Tot soroc se chema şi termenul la care împricinaţii aveau zi fixată de judecată la domnie, sorocul însemnând însă şi intervalul de timp în care nu se efectuau judecăţi. Astfel, la începutul secolului al XIX-lea, în Ţara Românească, judecăţile erau interzise în sezonul muncilor agricole intense. Erau precizate şi aceste intervale: începutul lui aprilie – 15 mai („pentru trebuinţa arăturilor de porumb, de mei, de lucrul viilor”), între 1 iulie şi 15 august (perioada secerişului) şi după 18 septembrie, până la sfârşitul lui octombrie („într-această vreme cînd sînt culesul viilor, culesul porumburilor şi arăturile […], pentru ca să-şi poată căuta fieştecare de aceste agoniseli”).

Dacă măsurăm în zile intervalele de timp menţionate mai sus observăm că durata fiecăruia este de aproximativ 40 de zile fiecare, adică tocmai sorocul la care ne-am referit în acest articol.

 

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...