spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BT“Botoșani știe de Hepatita C”

“Botoșani știe de Hepatita C”

Dr. Oana Arhip, gastroenterolog: “Întâlnim stadii de ciroză la pacienți care n-au avut niciodată informații că sunt bolnavi de Hepatita C”

Emisiunea “Botosani stie de Hepatita C”, difuzată aseară in direct la TVR Iasi, a lămurit câteva dintre problemele fierbinți cu care se confruntă persoanele infectate cu virusul hepatic de tip C: cauze, efecte si tratament. În studioul emisiunii s-au aflat dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterolog si dr. Anca Deleanu, medic de familie, iar dr, Oana Arhip, medic primar gastroenterolog la Spitalul Județean Botosani, a participat la dezbatere din cabinetul său.


Dr. Oana Arhip, medic primar gastroenterolog la Spitalul Județean Botosani: “Avem in județul Botosani o incidență foarte mare a infecției cu virusul de hepatita C, ne lovim de acest lucru zi de zi. Explicații pe care as putea sa le găsesc țin foarte mult de particularitatea zonei noastre georgrafice, si anume situația socio-economică pe care nu putem s-o neglijăm sau educația la limită a persoanelor pe care le întâlnim la consultații, care nu cunosc aspectele minime legate de calea de transmitere. Am avut caravane cu medici stomatologi de peste graniță, care au venit aici si au făcut tot felul de experimente, am avut foarte mulți copii institutionalizați pe care acum preluăm cu ciroze in stadii avansate.
Cei care vin la noi sunt cei care si-au făcut testele, depistand virusul, dar, ceea ce este cel mai neplăcut pentru noi, întâlnim aproape săptămânal stadii de ciroză la pacienți care n-au avut niciodată informații că sunt bolnavi sau purtători ai virusului. Câteodată, ei vin cu complicația hepato-carcinom si ne pun în fața faptului împlinit, situație în care nu prea mai putem face nimic.
Foarte mulți pacienți nu-si aduc aminte cum au dobândit această boală, dar niște întrebări țintite reușesc să afle sursa. Întotdeauna e o transmitere printr-un contact cu un material infectant. Orice traversează tegumentul sau mucoasa, orice instrumentar e o potențială sursă de infecție. Aici includem orice intervenție invazivă stomatologică, de la o simplă extracție la manevrele dentare, orice tratament care presupune injecție care nu se face cu materiale sterile, oricine a avut contact cu mediul spitalicesc, înainte de 1995, si a avut nevoie de o intervenție chirurgicală sau o transfuzie de sânge. În afara spitalului sunt de asemenea căi de transmitere, prin saloanele in care se face piercing-uri, in care se fac tatuaje si care nu folosesc întotdeauna materiale sterile. Am avut recent cazul unei tinere care si-a făcut un tatuaj in jurul buzelor, si după patru luni a descoperit, cu ocazia unui control, prezența acestui virus.”

Dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterolog: Noul contract cu CNAS a început de la 1 septembrie, deci avem posibilitatea de a trata pacienții, iar acest contract presupune tratarea tuturor celor cu fibroză I, II, III si IV. Probabil, la nivel național vor fi tratati in jur de 12.000 de pacienți. Sunt trei scheme terapeutice de două-trei luni, cu care putem jongla pentru o alege pe cea mai buna. CAS decontează complet acest tratament, iar pacienții au început deja să vină la Institutul de Gastroenterologie.

Dr. Anca Deleanu, medic de familie: “În cadrul analizelor care se fac anul acesta în noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacienții beneficiază de testare gratuită, în limita fondurilor de la laboratoare, pentru anticorpii virusului hepatic C. Analizele se pot prescrie la nivel de cabinet de medicină de familie.”

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...