2 × 1 =

A password will be e-mailed to you.

Botoşănenii care vor merge în acest sfârşit de săptămână în pelerinaj la Iaşi, cu ocazia sărbătorii Sf.Cuv. Parascheva, sunt sfătuiţi de poliţişti să-şi ia măsuri de siguranţă. Având în vedere numărul mare de pelerini, poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi la bucurile lor şi la ceea ce se întâmplă în jurul lor pentru a preveni astfel furturile. De regulă, spun poliţiştii, hoţii au numai o sacoşă sau o haină pe mână pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri. În plus, pelerinii trebuie să intre la bănuieli chiar şi atunci când cineva se ciocneşte „din greşeală”. „În timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portofelul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, pentru a nu-i da timp hoţului să scape”, spun poliţiştii.

10 reguli pentru a fi în siguranţă de Sărbătorile Iaşului

1. Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate şi nu afişaţi ostentativ obiectele de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice.
2. Respectaţi regulile de circulaţie sau indicaţiile poliţiştilor rutieri, fie că sunteţi conducător auto sau pieton. Atunci când sunteţi la volan, purtaţi centura de siguranţă, nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi adoptaţi o conduită preventivă.
3. Nu purtaţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor. Folosiţi o borsetă în care să vă păstraţi portofelul şi banii. Nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri.
4. Manevraţi banii în interiorul poşetelor. Nu „arătaţi” hoţilor câţi bani aveţi la dumneavoastră când faceţi cumpărături sau în orice alte condiţii.
5. Mare atenţie când constataţi că, pe stradă ori ieşind dintr-un magazin sau alt loc aglomerat, persoane străine se ciocnesc din greşeală de dumneavoastră. Aceştia pot fi uneori hoţi, iar „coliziunea” este regizată. Controlaţi-vă imediat geanta, portofelul, chiar de faţă cu ei.
6. Evitaţi deplasările prin locuri izolate,cum ar fi ganguri, scurtături prin zone necirculate: gândiţi-vă că unui infractor nu-i trebuie mai mult decât 2-3 secunde pentru a vă smulge un lănţişor de la gât sau telefonul mobil din mână.
7. Nu consumaţi alcool în exces. Cele mai multe dintre faptele antisociale sunt generate de consumul de alcool. Pe stradă evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate. Nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală!
8. Nu vă lăsaţi copii nesupravegheaţi,întrucât se pot rătăci din cauza numărului mare de pelerini. Lăsaţi-le un cartonaş cu numărul dumneavoastră de telefon în buzunar.
9. Atunci când părăsiţi autoturismul, nu lăsaţi la vedere, în interior obiecte de valoare: genţi de voiaj, poşete, aparatură electronică, întrucât acestea pot atrage interesul infractorilor.
10. Comercianţilor li se recomandă să păstreze sumele de bani asupra lor, pentru a evita sustragerea acestora.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...