Bebeluş cât o sticlă de apă născut în ambulanţă

Un bebeluş de doar 1,4 kilograme a fost adus pe lume într-o ambulanţă vineri seară. Fetiţa s-a născut la doar şase luni, iar medicii specialişti se chinuie să o ţină în viaţă. Fetiţa a fost adusă pe lume cu ajutorul cadrelor medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, după care un alt echipaj a ers în întâmpinarea acestuia cu un incubator special, cu care fetiţa a fost transportată la Maternitate. Potrivit cadrelor medicale, copilul se încadrează mai mult în categoria celor dismaturi, aşa cum sunt numiţi cei care au o întârziere în creşterea intrauterină (I.C.I.U).
Dismaturul reprezintă între 25-30% din nou-născuţii cu greutate mică la naştere şi este consecinţa ritmului încetinit de creştere intrauterină. În general dismaruritatea este rezultatul scăderii aportului nutritiv către făt prin vasele uterine, placentă şi cordonul ombilical.
Disperați de numărul foarte mare de gravide care ajung la Maternitate să nască fără a avea sarcinile monitorizate de medici, i-a făcut pe ce de la Ministerul Sănătății ia în calcul decontarea transportului acestora pentru efectuarea analizelor biologice și examenelor clinice complementare, în vederea urmăririi corecte a sarcinii. Măsura ar urma să fie pusă în aplicare din toamna acestui an, iar printre persoanele beneficiare se numără femeile aparținând minorităților rome, femei șomere, tinere beneficiare ale venitului minim garantat, beneficiare de sprijin pentru întreținerea familiei, femei care au în întreținere copii cu dizabilități. Potrivit medicilor specialiști de la Maternitatea Botoșani, există foarte multe cazuri în care femeile însărcinate vin la medic doar în momentul în care nasc. ”Acest lucru este dăunător atât pentru viitoarea mamă cât şi pentru copil. Există riscul ca micuţul să se nască prematur, să sufere de malformaţii sau în cel mai rău caz să survină decesul la scurt timp după naştere”, a precizat medicul specialist neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur, fiind caracterizată ca una din cele mai dificile specialităţi medicale, echivalent cu terapia intensivă, doar că la bebeluşi, care prezintă probleme mult mai mari.

Deja ai votat!