vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCarte unicat realizată de Direcţia Judeţeană de Cultură

Carte unicat realizată de Direcţia Judeţeană de Cultură

Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani a finalizat un proiect unicat în Anul Centenarului Marii Uniri. Instituţia botoşăneană a realizat Repertoriul Monumentelor Eroilor din localităţile  botoşănene. „Nu mai există nicio finanţare similară pe proiectele Centenarului. Unele monumente au fost identificate de noi în cimitire, pline de buruieni şi neîngrijite. Am avut o poveste foarte interesantă într-o comună unde nici măcar primarul nu ştia de existenţa monumentului. A recunoscut că, dacă ştia de monument, ar fi pus şi el flori acolo de Ziua Eroilor”, a declarat Dănuţ Huţu, directorul DJC.

Lucrarea a fost editată în 500 de exemplare şi include informaţii şi fotografii despre aproximativ 200 de monumente, fiind rezultatul unei munci laborioase de cercetare a documentelor existente în arhiva DJC, a altor documente, inclusiv monografii ale localităţilor din judeţ. Repertoriul poate sta la baza unor viitoare lucrări ştiinţifice.

„Am considerat relevant să căutăm informaţii şi să tipărim un repertoriu al monumentelor eroilor, având în vedere că Marea Unire din 1918 a fost produsul jertfei poporului român. Acele monumente unele mai frumoase, altele fastuoase, altele simple, cum ar fi troiţele,  povestesc despre eroismul poporului român, că au fost ţărani, învăţători, boieri, cu toţii au contribuit prin sângele lor la crearea României Mari”, a afirmat Dănuţ Huţu.

Potrivit oficialului, în 90% dintre localităţile judeţului există monumente ale eroilor. „La Tudora este un monument foarte frumos ridicat în perioada interbelică. În municipiul Dorohoi sunt  monumente deosebite. Am găsit nişte cruci din piatră făcute ca şi cum ar fi din lemn,  dedicate eroilor din Războiul Balcanic, din 1913. Au fost făcute de Fundaţia Ateneul Român din Dorohoi şi se regăsesc în mai multe localităţi, de la Havârna, până la Darabani, Păltiniş, Săveni, cele mai multe fiind amplasate în curtea bisericilor”, a precizat oficialul.

Cel mai vechi monument se află în Flămânzi, construit imediat după Războiul de Independenţă.

„Au fost oameni care şi-au donat din puţinul lor ca să facă un monument. Este foarte important acest lucru. Acum sunt unele fastuoase făcute din bani publici, însă nu ştiu dacă sunt atât de relevante în raport cu cele făcute prin contribuţia unor oameni simpli. Au fost familii care şi-au pierdut copii pe câmpul de luptă şi au făcut o troiţă. Poate unele nu sunt realizate artistic, însă contează simbolul, pentru ca oamenii să-şi amintească de sacrificiul înaintaşilor noştri”, a explicat Dănuţ Huţu.

Oficialul a adăugat că lucrarea care va fi lansată pe 15 noiembrie reprezintă un îndemn pentru botoşăneni pentru a-şi aminti de cei care s-au sacrificat pentru ţară.  „Avem suficiente exemple pentru ceea ce a înseamnă dăruire pentru ţară. Nu a fost numai o vorbă în vânt şi nu ar trebui să ne arătăm afectaţi numai la zilele naţionale, când ne punem tricolorul în piept. Ţara asta are mii de eroi. Să ne raportăm şi noi la ei”, a concluzionat Dănuţ Huţu.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...