vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTVacanţă de vis pentru un tânăr performer al Laurianului

Vacanţă de vis pentru un tânăr performer al Laurianului

Primul beneficiar al bursei „Trei săptămâni în Canada” s-a întors pe meleagurile româneşti şi consideră că recompensa oferită de botoşăneanul Vania Atudorei pentru performanţele şcolare ale Laurianului este cadoul perfect pentru vacanţa de dinaintea începerii facultăţii. Este vorba despre Vlad Batalan, cel care s-a aventurat în acest an în a onora invitaţia profesorului ce a înfrăţit Botoşanii cu Lavalul, petrecând trei săptămâni în zone îndepărtate dar de o frumuseţe şi o dezvoltare deosebite.
Bursa a fost anunţată de Vania Atudorei la finalul anului şcolar trecut, lansând o competiţie pentru desemnarea tânărului laurian olimpic ce să-şi petreacă o parte din vacanţă în Canada. Bătălia a fost acerbă, principalul favorit fiind Tudor Cardaş, cel mai tritrat dintre laurienii din această perioadă. Vlad a câştigat, însă, date fiind rezultatele obţinute de-a lungul anilor de liceu, ajutat fiind şi de vârsta împlinită a majoratului.
Aşa s-a întâmplat că Vlad Batalan a facut practică de toamnă în oraşul Laval, la compania farmaceutică Quantipharm, ocazie cu care el a vizitat şi oraşele Québec, oraş de patrimoniu mondial UNESCO, singurul fortificat din America de Nord, dar şi oraşul Otawa, capitala federală a Canadei. În plus, el a fost invitat la Colegiul de învăţământ superior Montmorency din Laval, care numara peste 7 000 de studenţi, pentru a face lucrări practice de electronică şi electrotehnică, dar şi într-o companie canadiană de informatică.
„Bursa lansată de Vania Atudorei vine practic din partea Asociaţiei Române din Laval, al cărui preşedinte este domnia sa şi ne onorează foarte mult. Elevii ce vor beneficia de aceste experienţe vor putea avea, clar, alte aşteptări în privinţa modului în care îşi vor planifica şi realiza cariera profesională, etapă cu etapă. Îi mulţumesc domnului Atudorei şi pe această cale.”, a explicat Mihaela Prăjinariu, directorul Colegiului Naţional „August Treboniu Laurian”.
Asociaţia Română din Laval s-a angajat să aducă în fiecare vară în Canada absolvenţi ai Laurianului pentru a face practica în diferite domenii de specialitate : Biologie, Microbiologie, Chimie, Arhitectură, Jurnalistică, etc. , concretizând astfel înfrăţirea dintre cele două oraşe. Anul trecut, tot datorita ARL, Iulian Talanca, un alt student absolvent de Laurian, actualmente student la Arhitectură în Cluj, a făcut practică la Montreal, la celebrul arhitect de notorietate mondială Dan Hanganu.
„Aceste schimburi sunt unice deoarece Lavalul şi Botoşanii sunt singurele oraşe înfrăţite din România şi Canada care îi aduc aici în fiecare an pe tinerii „Ambasadori” din Botoşani, graţie colaborării şi receptivităţii liceelor din Botoşani, a domnului primar Cătălin Mugurel Flutur şi a doamnei Ortansa Albu, şefa relaţiilor internaţionale a Primăriei Municipiului Botoşani.”, este un fragment dintr-o scrisoare transmisă de cetăţeanul de onoare Vania Atudorei .
Fotografiile ataşate sunt descărcate în mare parte de pe pagina de facebook a proaspătului student al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Iaşi, într-una dintre acestea tânărul apărând alături de inginerul chimist Carmen Nechifor, preşedintele Companiei farmaceutice Quantipharm din Laval, unul dintre românii din Canada ce s-au oferit să îndrume elevii şi studenţii botoşăneni în tainele ştiinţei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...