sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTBătaie pe locuri de bugetari

Bătaie pe locuri de bugetari

Salariile tot mari din sistemul bugetar duc la situații incredibile, cu o concurență mai ceva decât cea de la Medicină sau Drept din anii ‘90, de fiecare dată când se scoate la concurs un post.
Așa se explică și faltul că nu mai putin de 32 de persoane au participat ieri la un concurs pentru un post de șofer la Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani. Potrivit conducerii instituției, cu tot cu orele suplimentare se ajunge la 4-5.000 de lei, iar după ce fac cursurile de ambulanțier, salariile mai cresc cu aproape 2.000 de lei.
Aceştia au susţinut ieri proba scrisă, urmând ca după corectarea lucrărilor să se stabilească numărul celor care vor trece la următoarea probă, şi anume interviul.
Pentru a se putea înscrie pe un post de șofer la SJA, candidaţii trebuie să aibă vechime de cel puțin șase ani ca şofer profesionist. După încadrare, un șofer are salariul de 4.000-5.000 de lei, cu tot cu ore suplimentare, iar după ce devine ambulanțier, adică urmează cursuri de acordare prim ajutor.
Concurența mare de la SJA nu este singura de acest fel. Tot în această perioadă organizează concurs și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, printre altele fiind scoase nouă posturi de asistent medical debutant. Nu mai puțin de 70 de persoane s-au înscris la acest concurs, atrase de salariile care încep de la 4-5.000 de lei și ulterior cresc simțitor odată cu vechimea în muncă, dar și în gradul profesional.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Botoșani a realizat o cercetare care a avut ca scop identificarea telurilor și dorințelor elevilor din anii terminali de liceu din județul Botoșani în direcția încadrării în câmpul muncii, iar concluziile sunt ”dezamăgitoare şi dezarmante”, a declarat președintele CCIA, Valeriu Iftime.
Acesta a spus că sunt câteva oportunități de angajare la nivelul județului Botoșani, dar și multe elemente care nu încurajează potențialii investitori de a veni sau de a rămâne aici. Mai grav este faptul că 90% dintre elevii din anii terminali de liceu, care au fost chestionați, vor să plece din județ după finalizarea studiilor, iar cei mai mulți vor să se îndrepte către instituțiile publice, acolo unde salariile sunt mai mari, și nu la privat. “Singurul motor al unei economii sunt oamenii, singura valoare adăugată care poate fi creată o fac oamenii instruiți. Aproape toți copiii spun că vor să lucreze la stat și foarte puțini la privat. Dacă nu se fac medici, profesori, ei ar vrea să fie la o primărie, la un consiliu județean, la o instituție descentralizată. Dacă aceste așteptări ale lor se vor materializa, lucrurile devin complicate pe viitor”, a spus Valeriu Iftime, președintele CCIA.

Sent from my iPhone

Deja ai votat!

2 COMENTARII

Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...