2 × four =

A password will be e-mailed to you.

Astăzi este ultima zi în care se mai pot servi bucate „de dulce”, ziua fiind cunoscută şi ca Lăsata Secului pentru Postul Naşterii Domnului, sau Postul Crăciunului.  Rânduielile bisericeşti arată că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

Primele menţiuni despre Postul Naşterii Domnului datează din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. Hotărârea ca toţi credincioşii să postească 40 de zile a fost luată în anul 1166, la Sinodul local din Constantinopol, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Înainte de acest sinod, creştinii posteau diferit, unii numai şapte zile, iar alţii şase săptămâni.

Postul Crăciunului se termină pe 24 decembrie şi aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpine şi creştinii naşterea lui Iisus Hristos.

În Postul Crăciunului este dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică. Prima săptămână a acestui post, până pe 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar şi ultima săptămână e post, în perioada 20-24 decembrie, sunt zile cu postire mai aspră.

Potrivit sfinţilor părinţi, este important atât postul alimentar, cât şi cel spiritual. Astfel, în această perioadă, restricţiile alimentare trebuie corelate cu rugăciuni şi multe fapte bune.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...