vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMartor incomod audiat în dosarul Ţurcanu

Martor incomod audiat în dosarul Ţurcanu

Proiecte doar pe hârtie şi construcţii făcute înainte de obţinerea documentelor. Aşa s-a ridicat casa din Aleea Pajiştei pentru care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Aspectele au ieşit la iveală ieri, în cadrul procesului care se judecă la Tribunalul Botoşani. Iar cel mai incomod martor s-a dovedit a fi chiar tânărul care a făcut proiectul casei, Adrian Sebastian Borş. Chemat pentru a doua oară să dea explicaţii în faţa instanţei, el a fost extrem de tranşant declarând că proiectul ar fi fost realizat la solicitarea angajaţilor CJ Ştefan Codău şi Lucian Diac, care l-au şi plătit, dar în numele lui Florin Ţurcanu, cu care s-a întâlnit de altfel pe terenul cu pricina, unele schiţe fiindu-i prezentate Roxanei Anuşca, actuala soţie a lui Ţurcanu. Doar că actuala construcţie nu coincide cu proiectul întocmit atunci de el.

Lucrări făcute ilegal

Că multe dintre lucrări s-au făcut înainte de intrarea în legalitate a confirmat-o ieri şi arhitectul Mihai Tulbure, cel care a întocmit proiectul Planului Urbanistic Zonal pentru trecerea terenului din Aleea Pajiştei din extravilan în intravilan. Astfel, după realizarea PUZ-ului, Mihai Tulbure a fost solicitat să întocmească şi proiectul pentru construcţie, doar că în momentul în care a ajuns pe Aleea Pajiştei a găsit o altă construcţie ridicată şi a refuzat noua ofertă. Cert este că cel care l-a plătit pentru PUZ a fost tot Lucian Diac, consilierul fostului preşedinte CJ.
Audierile de ieri au demonstrat şi ce fel de oameni ajung să lucreze la unele primării. Chemat pentru a da declaraţii în dosar, Vasile Condriuc, referent în cadrul Primăriei Avrămeni (n.r. – cel care ar fi făcut parte din Comisia de achiziţii publice în momentul în care Marcel Bîrsan a câştigat licitaţia pentru pietruirea drumurilor, „contractată” în schimbul construirii casei), nu a fost în stare să răspundă la nici o întrebare. De altfel, bărbatul părea că nici nu ştia că a făcut parte dintr-o asemenea comisie.

Expertiză făcută greşit

Interesant este că deşi instanţa a desemnat un expert care trebuia să facă o evaluare a casei din Aleea Pajiştei, acesta nu a înţeles care sunt obiectivele expertizei. Asta pentru că a cerut informaţii de la constructor şi de la familia Ţurcanu. Ori expertiza trebuia să identifice clădirile, să stabilească suprafaţa exactă a construcţiilor precum şi materialele utilizate, activităţi pe care trebuia să le desfăşoare singur, direct în teren. Din acest motiv avocaţii apărării au cerut înlocuirea lui, însă instanţa a respins această variantă.

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Fostul preşedinte CJ Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în urmă cu doi ani şi jumătate, după ce în perioada 2013 – 2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său Aristomel Anuşcă, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât să câştige o serie de licitaţii pentru investiţii derulate cu bani de la buget.
Casa ar fi fost ridicată de societatea Cornell’s Floors, dar prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru a „plăti” facturile fictive emise.
Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au organizat mai multe percheziţii. Arestat preventiv, Florin Ţurcanu a susţinut că nu a vrut decât să-şi ajute socrul, care a fost inculpat şi el pentru complicitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...