sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BT"Unirea-n bucate", la Şcoala Profesională de Cooperaţie

„Unirea-n bucate”, la Şcoala Profesională de Cooperaţie

Asociaţia „SCOOP” de la Şcoala Profesională de Cooperaţie, în parteneriat cu această unitate de învăţământ, a implementat proiectul „Unirea-n bucate”. Proiectul a fost derulat în perioada septembrie – noiembrie 2018 şi a avut ca scop creșterea gradului de informare și sensibilizare a tinerilor cu privire la importanța Marii Uniri.

Potrivit celor precizate de profesorul Mihaela Babiuc, s-a urmărit implicarea unui număr cât mai mare de tineri în activitățile proiectului, dezvoltarea capacităţii tinerilor de a cunoaşte şi înţelege istoria națională, obiceiurile şi tradiţiile românești, redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale strămoşeşti, promovarea în comunitatea locală a activităților proiectului. Grupul ţintă a fost format din 80 de elevi din clasele IX-XI de la această şcoală, beneficiari fiind elevii şcolii, familiile acestora, comunitatea locală.

“Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a  sădi în inimile tinerilor dragostea pentru frumos şi autentic. O piatră la temelia originii și identității poporului român este reprezentată de alimentația tradițională. Aceasta reprezintă o valoare inestimabilă atât la nivel local, cât şi zonal şi naţional”, a declarant Mihaela Babiuc.

Proiectul a inclus seminarul „100 de ani de la Unire”, cu invitaţi din România şi Republica Moldova şi o dezbatere cu privire la rolul maselor și al personalităţilor botoșănene în Unire. Elevii au realizat colaje, desene, simboluri dedicate Centenarului și Zilei Naționale. Au urmat vizite la Muzeul Judeţean, Muzeul de Etnografie şi Casa Memorială “Nicolae Iorga”. Redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale româneşti, o altă activitate în proiect, a constant în cunoaşterea provinciilor istorice Moldova, Basarabia, Transilvania, Țara Româneasca, Dobrogea. Timp de două săptămâni, elevii au strâns informații despre portul, valorile, tradițiile și  obiceiurile culinare specifice fiecărei regiuni.

Astăzi, la şcoală a fost organizată o expoziţie cu mâncare specifică celor cinci regiuni istorice, pregătită în Laboratorul gastronomic al Școlii Profesionale de Cooperație. Îmbrăcaţi în costume populare specifice celor cinci regiuni, elevii au pregătit şi au servit bucate tradiţionale colegilor, cadrelor didactice şi oaspeţilor, respectiv consilierul municipal Ştefan Mihai, membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii şi Silvia Codău, preşedintele Uniunii Judeţene a Cooperaţiei de Consum (UJCC).

Antoneta Molocea, directorul Şcolii Profesionale de Cooperaţie, a precizat că atât elevii, cât şi cadrele didactice s-au implicat cu entuziasm în acest proiect, dorind să arate că preţuiesc tradiţiile şi istoria acestui popor.

bty
bdr
bdr
bty
bdr
bdr
bdr
bty
bdr
bty
bty
bty

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
49 %
0.5kmh
100 %
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...