spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTFraudă cu fonduri europene cu un festival de la Botoşani

Fraudă cu fonduri europene cu un festival de la Botoşani

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui om de afaceri bănuit de fraudă cu fonduri europene, după ce a umflat nejustificat o serie de facturi. Acuzat de participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, Adrian Macarie va răspunde în faţa magistraţilor.
Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 22 decembrie 2014, între Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de operator de program, şi municipiul Botoşani, în calitate de promotor de proiect, a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri nerambursabile ce privea implementarea proiectului „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoşani, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi”. Proiectul viza, printre altele, creşterea capacităţii de promovare a diversităţii culturale către publicul larg la nivelul regiunilor Nord Est şi Nord Vest prin organizarea a trei festivaluri în oraşele Botoşani, Iaşi şi Bistriţa şi realizarea unui film documentar cu privire la cultura şi tradiţiile multietnice.
Pentru realizarea obiectivului, Primăria municipiului Botoşani a declanşat procedura de achiziţie a unor servicii privind cazare, asigurare masă şi transport pentru participarea a minimum 50 de persoane, majoritatea artişti, fiind declarată câştigătoare societatea controlată de Adrian Macarie.

Facturi pentru servicii fictive

„În acest context, cu ocazia organizării a două festivaluri multiculturale în municipiile Bistriţa şi Botoşani, în perioada mai 2015 – septembrie 2015, omul de afaceri, cu intenţie, a întocmit mai multe înscrisuri false – facturile fiscale, rapoarte de activitate, liste de prezenţă, etc.- prin care a atestat în mod nereal prestarea unora dintre serviciile respective. Ulterior, aceste documente au fost înaintate de Primăria municipiului Botoşani şi Ministerului Culturii, în vederea decontării”, susţin procurorii DNA.
Prin aceste demersuri, în conturile societăţii administrate de Adrian Macarie au fost virate 106.640 lei şi respectiv 53.320 de lei pentru festivalurile de la Bistriţa şi Botoşani.
Astfel, festivalul de la Botoşani a avut loc în perioada 3 – 5 septembrie 2015 şi a cuprins standuri de prezentare a minorităţilor şi ateliere pentru copii, o expoziţie foto despre viaţa comunităţilor etnice, un spectacol în Centrul vechi, o paradă a portului tradiţional, urmată de un flashmob şi de un spectacol de dansuri şi cântece ale minorităţilor, însă valoarea facturilor ar fi fost umflate. Din acest motiv, în urma anchetei iniţiate, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra unui imobil ce aparţine omului de afaceri, Ministerul Culturii constituindu-se parte civilă în cauză în vederea recuperării banilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani şi se află în prezent în Camera preliminară. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, cel în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...