spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTVioluri cu elevi îngropate în anchete

Violuri cu elevi îngropate în anchete

La trei luni de la declanşarea anchetei, profesorul de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Botoşani, bănuit că a violat o elevă, a scăpat de arest. Ieri, Judecătoria Botoşani a respins propunerea procurorilor prin care se solicita prelungirea arestului la domiciliu în cazul lui Cristian M. şi a dispus plasarea acestuia sub control judiciar. Astfel, profesorul va putea părăsi locuinţa, însă va trebui să respecte o serie de măsuri instituite de magistraţi.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunal de către procurori.
În vârstă de 49 de ani, Cristian M. a fost reţinut de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) pe 19 septembrie, fiind bănuit că a violat o elevă în vârstă de 15 ani. Agresiunea sexuală ar fi avut loc în momentul în care eleva, care intenţiona să se transfere la un alt liceu din municipiu, i-ar fi solicitat profesorului să o ajute să obţină o adeverinţă cu situaţia şcolară. Cristian M. ar fi discutat cu un alt antrenor, încercând să o determine să renunţe la transfer, după care, motivând că trebuie să vadă un teren de la marginea municipiului, a dus-o pe adolescentă cu maşina până în apropierea pădurii Rediu, unde, sub constrângere psihică, a determinat-o să întreţină un raport sexual.
Marcată de cele întâmplate, fata s-a destăinuit pe Internet unui psiholog, care i-a anunţat imediat părinţii.
Ulterior, cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, care au efectuat o serie de investigaţii, primele cercetări confirmând abuzul sexual, profesorul fiind arestat preventiv şi plasat în arest la domiciliu o lună mai târziu. Cazul este anchetat în prezent de poliţiştii din cadrul SIC, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, în dosar fiind dispusă şi o expertiză ADN.

Proces similar judecat cu uşile închise

Cazul nu este singular. Un profesor de la Şcoala de cooperaţie, ridicat cu mascaţii în mai 2016, a fost trimis şi el în judecată în primăvara lui 2017, după ce ar fi abuzat sexual patru elevi. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Botoşani, însă procesul se desfăşoară cu uşile închise, victimele fiind minori.
Până acum au fost audiate mai multe persoane, însă Paul L. a invocat o serie de excepţii aşa că magistraţii nu s-au putut pronunţa până acum asupra faptelor.
Potrivit anchetatorilor, faptele s-ar fi petrecut în perioada 2014 – februarie 2016, când profesorul, Paul L. ar fi abuzat de autoritatea şi influenţa pe care o avea asupra elevilor pe care trebuia să-i coordoneze la instruirea practică şi ar fi întreţinut în mod repetat raporturi sexuale orale cu patru copii, procurorii reţinând în sarcina lui 32 de acte materiale.
Scandalul a izbucnit în mai 2016, iar iniţial cercetările au fost efectuate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – biroul teritorial Botoşani, existând indicii că unele scene ar fi fost înregistrate sau fotografiate, la mijloc fiind vorba de pornografie infantilă, însă investigaţiile nu au putut proba aceste aspecte.
Interesant este că după primele audieri copiii au început să fie ameninţaţi pe Facebook, de pe unele conturi anonime gen Florin Msm sau Vio George, cei din spatele acestor profile încercând să-i determine să renunţe la plângeri sau să-şi schimbe declaraţiile. Din acest motiv, anchetatorii au deschis un nou dosar pentru ameninţare, influenţarea declaraţiilor.
Pus faţă în faţă cu acuzaţiile, Paul L. s-a prevalat de dreptul procesual de a nu face nici o declaraţie, el fiind reprezentat de un avocat din judeţul Iaşi. Arestat preventiv iniţial, el a fost plasat ulterior în arest la domiciliu, măsură care a fost schimbată în control judiciar.

Colegi surprinşi de acuzaţii

În ambele cazuri, colegii profesorilor s-au declarat surprinşi de faptele reţinute în sarcina acestora, majoritatea apreciind că ar fi vorba de cadre didactice cu reputaţie, Paul L. predând câteva ore şi la Colegiul Economic, iar Cristian M. fiind şi arbitru de lupte greco-romane.
Cert este că până la pronunţarea unei sentinţe definitive, ambii vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie. Dacă Paul L. nu mai lucrează în învăţământ, Cristian M. şi-a luat concediu fără plată timp de un an, chiar înainte de izbucnirea scandalului, în prezent el figurând ca profesor titular la LPS Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...