vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfântul Ierarh Spiridon

Astăzi – Sfântul Ierarh Spiridon

Pe 12 decembrie, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Spiridon. Acesta s-a născut în jurul anului 270, în Askia – Cipru, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Fiind plin de dragoste dumnezeiască, Spiridon a îmbrăţişat o viaţă ascetică, cheltuindu-şi averea cu îngrijirea bolnavilor şi găzduirea străinilor.

În calitate de episcop al cetăţii Trimitunda, el a participat şi la Sinodul întâi Ecumenic (Niceea, 325).

În jurul anului 295, în timpul împăratului păgân Maximian, sfântul din Trimitunda a fost arestat şi exilat pentru că era un straşnic apărător al dreptei credinţe.

Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli, din cetatea Trimitunda. Ciprioţii au mutat sfintele moaşte în Constantinopol, iar în  anul 1453, Moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, apoi în insula Corfu –  Grecia, unde se află şi astăzi.

Sfântul Spiridon este cunoscut de credincioşi drept sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe cei care se roagă cu credinţă şi cu dragoste. Sfântul Spiridon este făcător de minuni. El împlinește dorințe, îi ajută pe cei săraci să se îmbogățească și pe femeile însărcinate să aducă pe lume prunci sănătoși.

Preoţii slujitori în catedrala din Corfu îi schimbă sfântului, în fiecare an, pe 12 decembrie, veşmintele şi încălţămintea tocită. Hainele şi încălţămintea sfântului sunt dăruite parohiilor şi mănăstirilor ortodoxe din lume.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfântul Spirion nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, nu se spală, nu se coase, nu se face curățenie.

Sfântul Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor, al cojocarilor şi oierilor şi mare vindecător.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...