spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTReclamaţii false cu pesta porcină, la Tulbureni

Reclamaţii false cu pesta porcină, la Tulbureni

O reclamaţie făcută la finalul anului trecut a pus pe jar autorităţile sanitar-veterinare din judeţ.

O femeie din Tulbureni, A.P., a trimis, înainte de Crăciun, la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), o scrisoare în care reclama un vecin, pe Ş.C., că porcii din bătătura acestuia mor din cauze necunoscute. Imediat autorităţile de la Bucureşti au cerut reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Botoşani să investigheze cu celeritate cazul. Mergând pe teren, medicii veterinari botoşăneni au avut parte de o adevărată surpriză. Ş.C. le-a arătat o altă scrisoare, cu acelaşi scris ca şi în epistola trimisă la ANSVSA, pe care a primit-o retur de la Poştă pentru că adresa destinatarului (n.r. – tot ANSVSA) era greşită. În această scrisoare, Ş.C. îl reclamă pe un alt vecin, pe C.U., crescător de porci, cum că ar tăia animale moarte, posibil infestate cu pestă şi pe care le-ar comercializa în hala din Piaţa Centrală. Ş.C. a susţinut în faţa medicilor veterinari că nu el a scris reclamaţia, pentru că nu ar avea niciun motiv să o facă şi, mai mult, C.U. îi este şi bun amic şi că, de fapt, în spatele ambelor scrisori ar sta A.P., o femeie cu care cei doi ar fi avut mai multe divergenţe. Cu toate acestea, medicii veterinari i-au investigat pe amândoi şi au constatat că plângerile sunt neîntemeiate.

Ş.C. a crescut trei porci şi mai multe vite, dar porcii, în momentul controlului, erau deja sacrificaţi pentru Crăciun. În ferma lui C.U. erau 36 de porci şi 18 purcei. În ambele cazuri animalele erau luate în evidenţă şi probele luate au demonstrat că nu este vorba de pestă porcină şi că reclamaţiile sunt false”, a declarat unul dintre medicii veterinari care a făcut parte din echipa de control.

 

Minodora Vasiliu: Nu orice boală este pestă

 

Reclamaţii false au mai fost, dar de această dată apare cuvântul «pestă» care ne-a pus pe jar. Până în acest moment, nu am avut suspiciuni de pestă. Au mai fost găsite cadavre de animale moarte sau reclamaţii că vecinul şi-a incinerat animalul în curte, dar de fiecare dată s-a dovedit că nu avem de a face cu pesta porcină africană. Porcii, ca şi celelalte animale, se pot îmbolnăvi, dar nu orice boală este pestă. Acum, lumea e speriată şi nu mai apelează la veterinar, dar, de cele mai multe ori, acele animale mor, deşi ele ar fi putut fi tratate dacă era anunţat medicul la timp”, a declarat medicul Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani, adăugând că raportul privind cazul de la Tulbureni a fost trimis la ANSVSA cu trei zile înainte de finalul anului trecut.

 

A crescut numărul porcilor în 2018

 

În 2018, în judeţul Botoşani erau luaţi în evidenţă 48.188 de porci, cu aproape 4.000 mai mulţi ca în 2017. 20% dintre aceştia erau crescuţi în exploataţii comerciale, în timp ce restul în gospodăriile populaţiei. În prezent, numărul porcilor din judeţ ar putea fi mult mai mic, multe animale fiind sacrificate înainte de Crăciun.

Pe de altă parte, în decursul anului trecut au fost luate probe de la 890 de porci mistreţi, 282 în luna decembrie, toate fiind negative la pesta porcină africană.

 

Pesta porcină africană nu se transmite la oameni

 

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

 

Peste 360 de mii de porci eutanasiaţi 

 

Pesta porcină africană evoluează în 301 localităţi din 19 judeţe. În acestea au fost depistate 1.145 de focare, dintre care 19 în exploataţii comerciale, şi 558 de cazuri la mistreţi, potrivit ultimului raport ANSVSA dat publicităţii la sfârşitul anului trecut. În total, au fost eliminaţi 364.212 de porci afectaţi de boală, fiind plătite, până pe 28 decembrie, despăgubiri de peste 251 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 55 de milioane de euro.

Cel mai afectat judeţ de pesta porcină este Brăila, unde numărul focarelor a ajuns la 124, din care 11 în exploataţii comerciale şi două cazuri la mistreţi. În acest judeţ au fost eutanasiaţi aproximativ 230.000 de porci, adică două treimi din totalul porcilor sacrificaţi la nivel naţional.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...