three + 7 =

A password will be e-mailed to you.

Mii de botoşăneni au înfruntat astăzi gerul Bobotezei pentru a lua parte la slujba oficiată cu prilejul marii sărbători Botezul Domnului. După Sfânta Liturghie, preoţii au oficiat slujba de sfinţire a apei. La multe biserici au fot aduse cruci din gheaţă lângă care au avut loc slujbele.

Sute de botoşăneni au asistat la slujba oficiată de părintele protopop Lucian Leonte la Biserica „Sfântul Ilie”. Ei au venit de acasă cu căni de sticlă în care au pus busuioc pentru a lua agheasmă. Cănile au fost puse pe mesele de lângă butoaiele unde a fost pusă apă pentru a fi sfinţită. Biserica a fost neîncăpătoare, astfel că mulţi botoşăneni au stat în curtea bisericii.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei. Prin grija epitropului Cristian Ignat a fost adusă şi în acest an gheaţă de la Lacul Roşu, iar meşterii au făcut un altar şi o cruce pe care a fost pusă icoana cu Botezul Domnului, dar şi tricolorul.

„Vreau să-i mulţumesc epitropului nostru Cristian Ignat care a adus din Munţii Transilvaniei gheaţă ca să avem un semn de mare sfinţenie pentru credinţă şi pentru păstrarea tradiţiei în anul acesta. Să strigăm să se audă şi acolo de unde a luat epitropul nostru gheaţă. La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii”, a declarat în finalul slujbei părintele protopop Lucian Leonte. Botoşănenii au strigat în cor, alături de părintele protopop, Kira Leisa (Doamne, miluieşte!)

După slujbă, cei prezenţi au aşteptat în linişte la rând pentru a lua Agheasma Mare, apoi s-au închinat la altarul de gheaţă. Unii au lipit câte un bănuţ pe cruce, cu convingerea că dorinţele li se vor împlini. Botoşănenii prezenţi au strigat în cor, alături de părintele protopop, Kira Leisa (Doamne, miluieşte!)

Agheasma Mare este luată de credincioşi de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Aceştia gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, până la 14 ianuarie – odovania praznicului. Tot cu Agheasma Mare credincioşii îşi stropesc casele şi lucrurile care trebuie binecuvântate.

dav

dav

sdr

dav

dav

sdr

dav

sdr

sdr

sdr

sdr

dav

dig

dig

dig

sdr

sdr

sdr

dav

dav

dav

 

 

 

 

 

Apreciază calitatea articolului

6 VOTURI - MEDIE: 3,67
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...