joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTMii de botoşăneni au înfruntat gerul Bobotezei pentru a participa la slujbele...

Mii de botoşăneni au înfruntat gerul Bobotezei pentru a participa la slujbele oficiate la biserici (video)

Mii de botoşăneni au înfruntat astăzi gerul Bobotezei pentru a lua parte la slujba oficiată cu prilejul marii sărbători Botezul Domnului. După Sfânta Liturghie, preoţii au oficiat slujba de sfinţire a apei. La multe biserici au fot aduse cruci din gheaţă lângă care au avut loc slujbele.

Sute de botoşăneni au asistat la slujba oficiată de părintele protopop Lucian Leonte la Biserica „Sfântul Ilie”. Ei au venit de acasă cu căni de sticlă în care au pus busuioc pentru a lua agheasmă. Cănile au fost puse pe mesele de lângă butoaiele unde a fost pusă apă pentru a fi sfinţită. Biserica a fost neîncăpătoare, astfel că mulţi botoşăneni au stat în curtea bisericii.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei. Prin grija epitropului Cristian Ignat a fost adusă şi în acest an gheaţă de la Lacul Roşu, iar meşterii au făcut un altar şi o cruce pe care a fost pusă icoana cu Botezul Domnului, dar şi tricolorul.

„Vreau să-i mulţumesc epitropului nostru Cristian Ignat care a adus din Munţii Transilvaniei gheaţă ca să avem un semn de mare sfinţenie pentru credinţă şi pentru păstrarea tradiţiei în anul acesta. Să strigăm să se audă şi acolo de unde a luat epitropul nostru gheaţă. La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii”, a declarat în finalul slujbei părintele protopop Lucian Leonte. Botoşănenii au strigat în cor, alături de părintele protopop, Kira Leisa (Doamne, miluieşte!)

După slujbă, cei prezenţi au aşteptat în linişte la rând pentru a lua Agheasma Mare, apoi s-au închinat la altarul de gheaţă. Unii au lipit câte un bănuţ pe cruce, cu convingerea că dorinţele li se vor împlini. Botoşănenii prezenţi au strigat în cor, alături de părintele protopop, Kira Leisa (Doamne, miluieşte!)

Agheasma Mare este luată de credincioşi de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Aceştia gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, până la 14 ianuarie – odovania praznicului. Tot cu Agheasma Mare credincioşii îşi stropesc casele şi lucrurile care trebuie binecuvântate.

dav
dav
sdr
dav
dav
sdr
dav
sdr
sdr
sdr
sdr
dav
dig
dig
dig

sdr
sdr
sdr
dav
dav
dav

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...