4 × three =

A password will be e-mailed to you.

Operatorul care administrează depozitul ecologic de deşeuri de la Stăuceni, societatea suceveană Diasil Service SRL, nu a scăpat de amenda uriaşă aplicată de Garda de Mediu. După ce a fost sancţionată cu 100.000 de lei societatea Diasil a contestat procesul verbal în instanţă.
Totul a pornit de la un control efectuat pe 11 aprilie 2017 de comisarii de mediu la depozitul de deşeuri Stăuceni, când s-a constatat că operatorul nu respectă condiţiile prevăzute în Autorizaţia de mediu respectiv nu a fost pusă în funcţiune staţia de epurare ape uzate, o parte din levigat provenit din deşeurile de depozitare s-a acumulat la baza celulei, nu s-a efectuat compactarea periodică a deşeurilor şi nici acoperirea cu un strat de pământ, astfel încât deşeurile uşoare erau antrenate de vânt pe terenurile limitrofe, şi nu era pusă în funcţiune instalaţia de spălare a autogunoierilor. Controlul venea după o altă inspecţie făcută în decembrie 2016 în urma căreia societatea fusese sancţionată cu avertisment şi i se stabilise măsurile de mai sus. Ori, la controlul de revenire din aprilie 2017, lucrurile nu se schimbaseră. Prin urmare, comisarii de mediu au amendat firma cu 100.000 de lei, procesul verbal de sancţionare fiind trimis prin poştă. Motivul – „nefuncţionarea staţiei de epurare a dus la acumularea levigatului în corpul depozitului şi creează riscul afectării stabilităţii acestuia şi a deversării levigatului în afara depozitului”.

Amendă contestată

Societatea Diasil a contestat însă amenda, invocând că, prin simplul fapt că procesul-verbal este ilizibil, nu se poate stabili cu certitudine care este fapta săvârşită, iar în atare condiţii se poate ajunge la concluzia că nu există o descriere a faptei, făcând imposibil controlul judecătoresc, creând de altfel şi imposibilitatea obiectivă de a formula apărări, în cunoştinţă de cauză.
Procesul s-a derulat la Judecătoria Botoşani, însă instanţa i-a respins acţiunea ca neîntemeiată şi a menţinut amenda. În total au fost patru termene de judecată, Diasil invocând printre altele că atâta timp cât exista autorizaţia de mediu nu puteau fi reţinute o parte dintre abateri – cum ar fi nepunerea în funcţiune a staţiei de epurare.
Cu toate acestea, magistraţii au considerat că menţiunile sunt extrem de clare şi că actul de control a fost întocmit cu respectarea legii, neexistând motive de anulare. Ba mai mult, în motivarea sentinţei, judecătorii au arătat ca la mijloc ar putea fi vorba de neglijenţă. „Toate cele arătate dovedesc sfidarea de către petentă a normelor ce guvernează protecţia mediului, care au ca scop final garantarea sănătăţii membrilor societăţii. Instanţa apreciază că atitudinea petentei de nerespectare constantă a normelor de mediu este de-a dreptul cinică, având în vedere că activitatea desfăşurată este de administrarea a unui depozit ecologic de deşeuri”, au menţionat în sentinţă magistraţii Judecătoriei Botoşani.
Hotărârea nu este definitivă şi a fost atacată cu apel de reprezentanţii firmei sucevene, dosarul urmând să fie analizat şi de Tribunalul Botoşani.

Amenzi repetate din cauza nefuncţionării staţiei de epurare

Depozitul ecologic de la Stăuceni a devenit operaţional la 1 noiembrie 2016 şi pe parcursul anului 2017 Diasil a primit trei amenzi – una de 100.000 de lei şi două de 50.000 de lei, de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Botoşani, în toate cazurile fiind vorba de nefuncţionarea staţiei de epurare. Toate sancţiunile au fost contestate în instanţă, însă procesele verbale au fost menţinute de Judecătoria Botoşaani, cazurile fiind analizate în prezent de Tribunal.
Anton Curelariu, administratorul firmei Diasil, a susţinut de fiecare dată că n-a preluat staţia de epurare şi că problema este la constructor, nu la el. „Când am preluat depozitul, staţia de epurare nu era pusă în funcţiune. Amenzile le-am contestat şi sigur o să şi câştig”, a spus acesta.

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...