joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTPacienţi şi cadre medicale în pericol din cauza brocraţiei

Pacienţi şi cadre medicale în pericol din cauza brocraţiei

Modul alambicat de a aplica protocoalele medicale expune sute de botoşăneni la afecţiuni infecţioase mai mult sau mai puţin grave. Pe lângă faptul că orice persoană cu viroze, pneumonie sau gripă trebuie să treacă mai întâi prin UPU, deşi este caz de Infecţioase, expunând toţi ceilalţi pacienţi, în weekend a fost al treilea caz de meningită confirmat în doar două săptămâni, toate trecând prin Urgenţe, zeci de cadre medicale, dar şi pacienţi fiind expuşi bolii extrem de contagioase.
În plin sezon de infecţii respiratorii şi gripă, toate cazurile care necesită spitalizare sau tratament la Secţia de Boli Infecţioase sunt trimise mai întâi la Urgenţe, din cauza birocraţiei, dar şi a comodităţii unor medici. Asta pentru că bolnavii cu afecţiuni respiratorii, care trebuie consultaţi si internaţi la Secţia de Boli Infecţioase, sunt plimbaţi mai întâi pe la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde trebuie să li se facă fişa de prezentare. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de urgență (SJU), situaţia este aşa din cauza lipsei unei camere de gardă la nivelul Secţiei de Infecţioase. „Spitalul a solicitat la Ministerul Sănătăţii încă din urmă cu doi ani aprobarea pentru înfiinţarea acestei camere de gardă, însă nu s-a obţinut acordul. Din acest motiv, prin lege, toţi pacienţii care vin prin Urgenţe trebuie să fie mai întâi consultaţi de un medic specialist de medicină de urgenţă, după care trimişi la Infecţioase”, a precizat un medic din cadrul SJU Botoşani.
Pe lângă riscul de infecţii care pot fi răspândite şi la alţi pacienţi în Urgenţe, medicii spun că aceste cazuri aglomerează şi mai mult activitatea din UPU, pentru că respectivii pacienţi trebuie examinaţi înainte de a li se face trimiterea la Secţia de Infecţioase şi trebuie trataţi si cu prioritate, pentru a nu risca îmbolnăvirea şi a altor pacienţi. De două săptămâni, situaţia a devenit şi mai problematică, pentru că prin Urgenţe au trecut nu mai puţin de trei pacienţi diagnosticaţi cu meningită meningococică, iar un al patrulea, cu suspiciune, a fost luni prin acelaşi serviciu. Potrivit reprezentanţilor celui mai mare spital din judeţ, protocolul în aceste cazuri prevede exact aceste lucruri, care deşi pot părea a crea un disconfort pentru pacient sau cadrele medicale, este creat în folosul pacientului. Astfel, pentru că la Secţia de Boli Infecţioase nu se fac puncţii LCR (lichid cefalo rahidian) pentru confirmarea sau infirmarea infecţiei cu meningococ, un pacient cu suspiciune de meningită este dirijat la Spitalul Judeţean unde se efectueza CT şi, la nevoie, puncţie LCR din coloana vertebrală, care este efectuată de către medicii din secţia de Terapie Intensivă. Ulterior, dacă laboratorul confirmă infecţie cu meningococ, pacientul este dirijat înapoi în secţia de boli infecţioase pentru tratament specific. „Noi ne străduim să facem lucrurile corect şi în folosul pacientului. Se respectă un protocol foarte bine pus la punct, pentru confirmarea sau infirmarea infecţiei cu meningococ. Se face totul pentru diagnosticul şi tratamentul corect. Când şi dacă e necesar, la orice caz confirmat, se administreză terapie antibiotică profilactică la tot personalul. De la infirmier la medic şi de la asistent la brancadrier, pentru că şi noi suntem oameni şi suntem expuşi”, a precizat medicul Bogdan Constantin Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.
Astfel, tot personalul de pe secţiile prin care a trecut pacienta a avut nevoe de imunizare cu o pastilă de antibiotic de 500 de miligrame. Personalul medical din Urgenţe se plânge de modul în care este aplicat protocolul şi de faptul că prea mulţi angajaţi sunt expuşi unei posibile boli foarte contagioase. „Normal nu este. Nici în sezon de gripă, nici în afara lui. Riscul de transmitere a infecţiilor respiratorii şi a infecţiilor în general, este mult mai mare în Urgenţe, unde vin în general oameni cu sistemul imunitar deja slăbit. Noi mergem acasă la copii şi abia după ce se confirmă cazul, poate a doua zi, ne informează că trebuie imunizare”, a precizat un medic specialist din cadrul SJU Botoşani.
Meningita meningococică este un tip de infecție meningococică produsă de bacteria numită Neisseria meningitidis sau meningococ. Această bacterie infestează membranele de protecție care acoperă creierul și măduva spinării și conduc la inflamație.
Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie).
Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...