spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTMăsuri pentru rezolvarea crizei locurilor de veci

Măsuri pentru rezolvarea crizei locurilor de veci

Criza locurilor de veci din municipiul Botoşani ar putea fi rezolvată prin modificările care vor fi aduse regulamentului de administrare a cimitirelor. În iunie 2018, a fost aprobat un regulament de administrare a cimitirelor, iar în timp, s-a constatat de către reprezentanţii societăţii Urban Serv că sunt necesare câteva completări. În urmă cu câteva zile, a fost lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre vizând modificările aduse regulamentului de administrare a cimitirelor.

Una dintre modificări vizează concesiunea locului de veci. Astfel, locul de veci va fi concesionat pe o perioadă de minim şapte ani şi maxim zece ani, cu posibilitatea de prelungire.  „O altă modificare foarte importantă face referire la mormintele abandonate. În cazul în care în perimetrul cimitirului se constată că există morminte neîngrijite sau morminte a căror taxă aferentă concesiunii nu a fost achitată, se dă un anunţ în presa locală, se afişează şi la poarta cimitirului şi la avizierul primăriei în care se arată obligaţia respectivelor familii de a achita concesiunea, sau de a îngriji locul de veci. Dacă timp de trei luni acele locuri de veci nu sunt îngrijite, sau nu este plătită concesiunea, administratorul cimitirului poate concesiona locul unei alte persoane”, a precizat Marian Murariu, viceprimar al municipiului.

În ipoteza în care se concesionează locul unei alte persoane, se deshumează osemintele persoanei înmormântate acolo, se face o slujbă, iar osemintele sunt lăsate în acelaşi mormânt, la picioarele persoanei care va fi înmormântată acolo. Pe crucea aferentă mormântului va fi trecut numele ambelor persoane înhumate în acel loc. Toate costurile referitoare la deshumare, la slujbă, la reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.

„Reprezentanţii Urban Serv au constatat că în cele cimitire există multe morminte de care nu se mai îngrijeşte nimeni şi pur şi simplu sunt abandonate. Încercăm să reglementăm acest lucru. Prin reconcesionarea locurilor de veci, vom reuşi să obţinem şi noi locuri de veci deoarece avem această criză a locurilor de veci până când se va definitiva extinderea Cimitirului Eternitatea. Mai mult, cimitirele ar putea avea un alt aspect, mai îngrijit”, a explicat Marian Murariu.

O altă prevedere face referire la deschiderea mormântului înainte de şapte ani. Astfel, dacă există o persoană decedată care a fost îngropată, iar într-un interval mai mic de şapte ani un alt membru al familiei moare şi trebuie să fie îngropat în acelaşi loc, deschiderea mormântului înainte de şapte ani se face numai în baza unei autorizaţii dată de instanţă, a unei autorizaţii emise de organul sanitar competent şi cu înştiinţarea a cel puţin unui membru al familiei.

„Toate aceste măsuri sunt propuneri. Modificările la regulament sunt în dezbatere publică. Oricine consideră că este nevoie de o completare,  sau de a retrage ceva ce s-a propus prin acest regulament, poate depune o petiţie la Primăria Botoşani şi va fi invitat în cadrul unei şedinţe de dezbatere publică şi se va stabili dacă regulamentul rămâne aşa, sau poate suferi modificări”, a concluzionat Marian Murariu.

Tarifele aferente concesionării locurilor de veci vor fi dezbătute în cadrul şedinţei de CL, consilierii urmând să decidă dacă menţin aceleaşi tarife, sau le vor majora.

Cimitirele Pacea şi Eternitatea aparţin primăriei şi sunt administrate de societatea Urban Serv.

sdr
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...