sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăLocalMunicipiul Botoşani - capitală culturală a României

Municipiul Botoşani – capitală culturală a României

Municipiul Botoşani este astăzi capitala culturală a României. Ziua dedicată Luceafărului Poeziei Româneşti a debutat cu şedinţa festivă a Consiliului Municipal Botoşani în cadrul căreia consilierii locali au votat proiectul vizând acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani laureatului Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Laureatul premiului va fi anunţat astăzi, în cadrul galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia şi Opus Primum, care va avea loc la Casa Tineretului, începând cu ora 17.00.

La şedinţă au participat prefectul Dan Şlincu, senatorul Doina Federovici, deputaţii Costel Lupaşcu, Răzvan Rotaru şi Tamara Ciofu, Costică Macaleţi şi Liviu Constantin Toma, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Consiliului Judeţean, aproximativ 40 de scriitori din ţară şi Republica Moldova, scriitori botoşăneni. Nelipsit de la şedinţă a fost Paul Mustiaţă, fost şef în cadrul Fiscului botoşănean, alături de nepotul său. Cei doi au reprezentat o pată de culoare fiind îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

Şedinţa a debutat cu un moment de reculegere în memoria poetului Emil Brumaru, laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu – Opera Omnia şi fostului director al Filarmonicii Botoşani, Dan Mircea, care este condus astăzi pe ultimul drum. În cadrul şedinţei, a fost păstrat un alt moment de reculegere în memoria lui Cristian Simionescu şi el laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

„Noi credem, ca şi dumneavoastră, în înaltul rol pedagogic pe care îl are Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, un premiu care nu a fost prestigios doar pentru că poartă numele poetului Mihai Eminescu, ci a devenit prestigios prin felul în care a fost gestionat şi administrat. Lista laureaţilor săi este un adevărat panteon al poeziei române contemporane şi aceasta joacă în sine un rol pedagogic la nivel naţional. De asemenea, ceea ce faceţi dumneavoastră aici, an de an, reunindu-vă de ziua poetului Mihai Eminescu şi ne primiţi şi pe noi, ca invitaţi ai dumneavoastră are, de asemenea, un înalt rol pedagogic, atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru întreaga ţară, pentru că avem în  fond 364 de zile pe an în care să nu fim de acord unii cu alţii şi măcar o dată pe an să ne reunim în jurul a ceea ce cu adevărat ne uneşte dinainte de a ne naşte noi şi ne va uni şi după ce noi nu vom mai fi”, a declarat Răzvan Voncu, director în cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

Poeţii care au luat cuvântul au arătat că Premiul Naţional „Mihai Eminescu” este cel mai important premiu acordat în ţară şi au salutat implicarea autorităţilor locale în organizarea manifestărilor şi finanţarea premiului.

După şedinţă a urmat ceremonia de depunere a jerbelor de flori la statului poetului de lângă teatru şi un Te Deum la Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat Mihai Eminescu.

Manifestări în cinstea poetului au loc astăzi şi la Ipoteşti.

sdr
dav
dav
sdr
sdr
sdr
sdr
dav
sdr
dav
sdr
sdr
dav
sdr
Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
0 ° C
0.6 °
-0 °
84 %
2.7kmh
92 %
sâm
-1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
4 °
mie
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Soluții verificate din vechime pentru cei care vor să rezolve problema cu partenerele de viață.

EDITORIAL

O publicație în care, ce-i drept, nu prea am încredere, „Puterea” se numește, titra cu litere de-o șchioapă acum la început de an cum...

GÂNDUL ZILEI

Mândra cu poalele-n brâu Spală rufele la râu Și la fel face tot satul Că-i scump tare kilowattul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...