spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSindicaliştii de la stat vor noi beneficii după majorările salariale

Sindicaliştii de la stat vor noi beneficii după majorările salariale

Şedința Consiliului de Dialog Social, la care a participat şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, social-democratul botoşănean Marius Budăi, a fost arena în care liderii sindicali ai diferitelor instituţii de stat şi-au expus nemulţumirile, unele mai mult sau mai puţin justificate. În majoritatea lor se refereau la sporuri, chiar dacă în sectorul bugetar salariile au crescut simţitor în ultimii ani.

De asemenea, liderii de sindicat au solicitat includerea sindicaliștilor pe care-i reprezintă în grupa I de muncă, plata drepturilor salariale câștigate în instanță, uniforme de vară pentru angajații din sistemul penitenciar, stabilirea unei grile de salarizare pentru administraţia publică şi nu lăsarea acesteia la îndemâna consiliilor locale sau calcularea unei gărzi ca trei zile vechime, astfel încât medicii să îndeplinească stagiul de cotizare mai rapid, iar cei care împlinesc o anumită vârstă, respectiv 55 de ani, să nu mai fie obligați să intre în sala de operație.

Sigur că există nemulțumiri și sigur că niciodată nu vor fi mulţumiţi. Acesta este și rolul sindicatului să fie nemulţumit de salariu, dar eu cred că dacă vorbim de cuantumul din decembrie 2016 şi cel de acum… Nu cred este nicio scădere la nimeni, ci din contră. Că s-ar putea da mai multe majorări, da, dar trebuie să vedem să facem această încadrare în spaţiul bugetar responsabil pentru a nu ajunge la dificultăţi ulterioare”, a declarat Marius Budăi, care a subliniat că şi liderii de sindicat urmează să participe în alegeri, ca şi politicienii, şi de aceea exagerează în solicitări.

Acesta le-a atras atenţia sindicaliştilor să nu se axeze pe majorările de sporuri pentru că aceasta este o armă cu două tăişuri, dându-le exemplu angajaţilor de la Protecţia Copilului care şi-au văzut veniturile diminuate drastic, cu aproximativ 55%, în timpul crizei economice când s-a decis scăderea salariilor la bugetari cu 25% şi neacordarea unor sporuri.
Sindicaliștii prezenți la discuție, printre care și lideri ai marilor confederații sindicale – BNS și Cartel Alfa – nu au ridicat problema angajaților din mediul privat, chiar dacă lefurile lor nu au crescut nici pe departe în ritmul celor de la stat și au rămas mult în urmă.

Ministrul Muncii susține că tocmai de aici a venit ideea majorării salariului minim pe economie pentru cei cu studii superioare. „Trebuie să creăm acel echilibru între posibilitatea unei societăţi de a susţine acel salariu minim şi mulţumirea angajatului”, a spus Marius Budăi, adăugând că în beneficiul angajatului de la privat a fost reducerea şi impozitului de la 16% la 10%, deşi aceasta se aplică şi în sectorul bugetar, şi fără ea, odată cu trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la salariat, acesta din urma s-ar fi văzut cu venituri diminuate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...