vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPictura unei eleve de la Liceul de Artă pusă pe un timbru...

Pictura unei eleve de la Liceul de Artă pusă pe un timbru de Romfilatelia

Botoşaniul este un tărâm blagoslovit cu mult talent. De-a lungul anilor, nume ilustre ale artei şi literaturii româneşti au pornit de pe aceste meleaguri şi mai mult ca sigur situaţia se va perpetua în timp, deoarece Botoşaniul nu are doar trecut în artă, ci are prezent şi ar putea avea chiar şi un viitor foarte frumos.

Anna Rocsana Adumitroaie e numele unei copile de 16 ani de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, care impresionează prin picturile pe care le realizează. Nu e concurs la care participă şi de la care să nu se întoarcă măcar cu o distincţie. Poate una dintre cele mai frumoase realizări ale sale este lucrarea „Tinere speranţe”, cu care a participat la concursul „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor”, organizat de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Lucrarea, care şi-a găsit locul în incinta Muzeului Sportului, a fost selectată la sfârşitul anului trecut de Romfilatelia şi pusă pe un timbru cu valoarea nominală de cinci lei din seria de mărci „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor”. Lucrarea, apreciată de către juriu cu Menţiune, redă imagini sugestive din scrimă, gimnastică, canotaj şi volei”, se arată în motivaţia celor de la Romfilatelia.

M-am gândit să îmbin mai multe sporturi. Am făcut mai multe imagini separate şi apoi le-am îmbinat. Singurul sport care are o semnificaţie aparte pentru mine este atletismul, pe care l-am practicat când eram mai mică, dar a trebuit să renunţ din lipsă de timp. Celelalte patru sporturi – scrimă, gimnastică, canotaj şi volei – nu au o semnificaţie specială, fiind doar sporturi olimpice”, a declarat tânăra artistă, care a văzut timbrul doar pe Internet şi nu în realitate, pentru că, în Botoșani, Romfilatelia nu mai are reprezentanță. „Nu l-am găsit să-l cumpărăm”, a mai declarat Anna Adumitroaie.

Aceasta a fost atrasă de pictură încă de mică, dar a transformat pasiunea într-un lucru serios la începutul gimnaziului, când a ales să-şi continue studiile la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” sub îndrumarea profesoarei Genoveva Dolhescu. „Pe Rocsana, care acum este în clasa a X-a, am avut-o elevă încă din clasa a V-a. Este un copil foarte talentat şi foarte muncitor. E foarte importantă munca, pentru că talent poţi să ai 99% şi dacă nu munceşti îl iroseşti sau să ai doar 1% talent, dar prin muncă să ajungi departe. Ea participă cam la toate concursurile pe care i le prezint şi nu este la primul rezultat. A obţinut rezultate foarte bune peste tot, pentru că este o fată foarte serioasă, foarte muncitoare şi îşi duce lucrarea întotdeauna până la un stadiu foarte avansat, iar asta lasă o impresie foarte bună”, a declarat profesoara Genoveva Dolhescu.

Cuvinte de laudă la adresa micii pictoriţe a avut şi directoarea Liceului de Artă, Beatrice Păpădie, care o caracterizează pe Anna Rocsana Adumitroaie ca fiind un „copil timid, dar foarte bun”. „Anna este un copil deosebit de cuminte. Un copil bun talentat, de care suntem mândri. Nu este o excepţie în liceul nostru, majoritatea copiilor sunt buni. În schimb, ea a demonstrat că, pe lângă talent, dacă pui şi un pic de muncă, nu ai cum să nu reuşeşti în ceea ce-ţi propui”, a declarat Beatrice Păpădie.

Lucrarea Annei Adumitroaie nu a fost singura selectată de Romfilatelia în seria „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor”. Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrat desenul intitulat „Roma antică” semnat de Raluca Ioana Dreţcanu, o absolventă a promoţiei 2018 a Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani. Lucrarea reproduce cea mai cunoscută operă a sculptorului grec Miron, „Discobolul”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...